Legiunea de Onoare acordată persoanelor implicate în oprirea unui atac asupra trenului Thalys în Franţa

Spencer Stone, Anthony Sadler şi Alek Skarlatos au imobilizat un presupus radical islamic într-un tren de viteză din Franţa
Spencer Stone, Anthony Sadler şi Alek Skarlatos au imobilizat un presupus radical islamic într-un tren de viteză din Franţa (Laurent Viteur/Getty Images)
Andrei Popescu
24.08.2015

Luni dimineaţa, patru persoane – 3 americani şi un britanic – care au avut un rol esenţial în oprirea atacului terorist asupra unui tren de pasageri de mare viteză al companiei belgiene Thalys, ce călătorea vineri în apropierea oraşului nordic francez Arras, au primit Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie a Franţei.

Medaliile au fost înmânate celor patru de către preşedintele francez Francois Hollande în cadrul unei ceremonii la Palatul Elysee.

Alţi doi cetăţeni - un cetăţean francez care doreşte să rămână anonim şi un profesor născut în SUA, identificat de presa britanică în persoana lui Mark Mooligan, care a fost împuşcat în gât de atacator - îşi vor primi onorurile la o dată ulterioară.

Cei trei americani au discutat public despre incident duminică în Paris. Aviatorul american Spencer Stone, în vârstă de 23 de ani, rănit în busculadă, a declarat că la un moment dat puşca AK-47 a atacatorului părea să fie blocată şi nu funcţiona, ceea ce a oferit bărbaţilor un moment liber pentru a-l pune la pământ pe terorist.

“Părea să fie pregătit să lupte până la capăt”, a declarat Stone în timpul unei conferinţe de presă la Ambasada americană din Paris. “Şi noi eram la fel.”

Stone a fost tăiat la gât şi degetul mare aproape că i-a fost retezat de bărbatul înarmat, identificat de Associated Press în persoana cetăţeanului marocan Ayoub el-Khazzani, de 26 de ani, care se afla pe radarul oficialilor securităţii franceze, spaniole şi belgiene.

Lui Khazzani i s-a opus un bancher francez în vârstă de 28 de ani, care doreşte să rămână anonim, şi Mark Mooligan, de 51 de ani, profesor american la Universitatea Sorbona din Paris, care a smuls cuţitul din mâna atacatorului, a raportat The Telegraph. Khazzani a răspuns şi l-a împuşcat pe profesor în gât cu un pistol, înainte să pună din nou mâna pe puşca de asalt.

Ulterior, Khazzani a fost confruntat de cei trei americani şi cetăţeanul britanic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor