Lider PMP: Cazul Ditrău, rezultatul politicii separatiste UDMR-iste şi a presei controlate de Budapesta

Marius Paşcan
Marius Paşcan (Facebook)
Andrei Popescu
03.02.2020

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Marius Paşcan, a afirmat, duminică, că situaţia brutarilor srilankezi din Ditrău este rezultatul combinat al politicii “separatiste, segregaţioniste” promovată de UDMR, precum şi al izolaţionismului şi “racordării mediatice” a maghiarilor din judeţele Harghita şi Covasna la surse de informare controlate de Budapesta.

“Somnul NAŢIUNII naşte monştri! De ani de zile, afirm consecvent în spaţiul public că politica separatistă, segregaţionistă, de enclavizare pe criterii etnice, promovată de UDMR şi, în general, de către politicienii care reprezintă maghiarimea, naşte monştri. Izolaţionismul, conexiunea şi racordarea mediatică a maghiarilor din judeţele Harghita şi Covasna aproape exclusiv la canalele şi sursele de informaţie reverberate din Ungaria, controlate de FIDESZ şi politica de purificare etnică promovată de Viktor Orban, au condus la manifestările anacronice, rasiste, xenofobe, petrecute la Ditrău, din păcate susţinute chiar de prelaţi ai bisericii din localitatea respectivă. Dintre cele cinci cele mai vizionate canale de televiziune care se pot urmări în Transilvania, patru sunt controlate de guvernul ungar”, a susţinut deputatul PMP pe pagina sa de Facebook.

Marius Paşcan a criticat faptul că, în cazul românilor “alungaţi de extremişti maghiari, mână în mână cu cozile de topor”, nu au fost luate poziţii la fel de vehemente precum cele luate în cazul brutarilor srilankezi din Ditrău.

“Am văzut câtă emoţie, chiar furie, s-a stârnit la nivel naţional, câte luări de poziţie pertinente, vehemente, din pricina tratamentului ostil al comunităţii locale, de alungare a celor doi muncitori srilankezi, angajaţi într-o brutărie din Ditrău. Ce bine ar fi fost dacă se reacţiona la fel de prompt când românii din HARCOV erau şi sunt alungaţi de extremiştii maghiari, mână în mână cu cozile de topor, cei ‘mândri că sunt români’, care se complac la diverse complicităţi ale trădării naţionale în interesul buzunarelor proprii şi închid ochii, fără jenă sau scrupule, la manifestări similare, prin care sunt obstrucţionaţi, presaţi etnic şi ‘fugăriţi’ constant de ani de zile chiar românii din respectivele judeţe, din rândul unor comunităţi etnocentriste cu pretenţii autonomiste de ‘stat în stat’”, a adăugat deputatul.

De asemenea, liderul PMP a acuzat PSD că pare să submineze şi să finanţeze în mod deliberat “şubrezirea statului român” şi le-a reproşat guvernanţilor că nu se preocupă în mod serios de “realităţile periculoase din inima Transilvaniei”.

“În acest timp, unii se fac că nu văd nerespectarea simbolurilor de stat ale României în zonă, absenţa tricolorului şi înlocuirea ostentativă a acestuia cu drapelul maghiar şi însemnele aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Absolut bizar, Guvernul României, în anterioara formulă configurată în jurul PSD, pare că subminează şi finanţează deliberat şubrezirea statului român, de vreme ce pesediştii au virat în 2019, în conturile UDMR, peste 29 de milioane de lei, atingând astfel un nou record în raport cu anii anteriori. De menţionat că UDMR nu a prezentat niciodată vreun raport cu privire la cheltuirea acestor sume uriaşe de bani din fonduri publice. Câtă vreme guvernanţii României nu au nicio preocupare serioasă în raport cu realităţile periculoase din inima Transilvaniei, Ungaria a alocat maghiarilor din ţară noastră peste 145 de milioane de euro în anul 2017 şi o sumă similară în 2018. Anul trecut, Ungaria a lansat fundaţia ‘Pro Economica’ – o replică a fundaţiilor similare mai mici din Slovenia şi Serbia – prin care s-a angajat să verse 312 milioane de euro sub formă de ‘mici’ fonduri destinate dezvoltării agriculturii. Sigur, sunt multe alte sume destinate ‘cumpărării’ presei sau care constituie sponsorizări şi diverse alocări pe căi ascunse prin care statul ungar achiziţionează prin interpuşi proprietăţi, imobile, generează afaceri şi îşi consolidează poziţiile în centrul statului român, în timp ce autorităţile României se fac că plouă. Cu cât judeţele Harghita, Covasna şi parţial Mureş vor decădea economic, cu atât vor putea fi ‘cumpărate’ mai ieftin”, a menţionat liderul PMP.

În plus, deputatul atenţionează că premierul ungar Viktor Orban “visează la refacerea Ungariei Mari” şi că stimulează pe toate căile posibile materializarea autonomiei etnice a “pretinsului Ţinut Secuiesc”.

“În acest an, desfăşoară o campanie mediatică intensă, victimizându-se internaţional, în raport cu cei o sută de ani trecuţi de la parafarea Tratatului de la Trianon. Şi bagă băţul prin gard provocând belicos România. Îi îndemn deopotrivă, aşa cum am făcut-o dintotdeauna, pe români, maghiari, romi, saşi, evrei şi toate celelalte etnii care compun binecuvântat judeţul Mureş, să nu se lase provocaţi, manevraţi, manipulaţi de interesele şi vrajba promovate de unii politicieni care prin astfel de tertipuri interetnic-conflictualiste îşi dobândesc voturile de la un mandat la altul. Sunt realităţi despre care vorbesc argumentat de foarte mulţi ani şi pare că doar ecoul răzbate de prin dezinteresul politic şi pustiu”, a mai declarat deputatul.

În finalul mesajului său, preşedintele executiv al PMP a ţinut să sublinieze faptul că “somnul NAŢIUNII naşte monştri!”

Remarcile dure ale deputatului vin în contextul în care, săptămâna trecută, în jur de 200 de localnici din Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Biro Karoly, au protestat în faţa primăriei, nemulţumiţi că la fabrica de pâine din localitate au fost angajaţi doi muncitori din Sri Lanka. Protestatarii declarau că se tem că “un val de migranţi” ar putea ajunge în comuna lor.

Potrivit B1 TV, proprietara casei în care stăteau aceştia a fost ameninţată, aşa că Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din satul învecinat Lăzarea, care la rândul ei a fost de asemenea ameninţată. Angajatorii le caută acum o casă celor doi, chiar în Gheorgheni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor