Lider sârb kosovar împuşcat mortal în Mitrovica

Liderul sârb kosovar Oliver Ivanovic, judecat pentru uciderea de etnici albanezi în timpul războiului din 1998-1999, a fost împuşcat mortal marţi. Serbia susţine că este un act de terorism.
Liderul sârb kosovar Oliver Ivanovic
Liderul sârb kosovar Oliver Ivanovic (Armend Nimani/AFP/Getty Images)

Uciderea lui Oliver Ivanovic a amplificat tensiunile dintre Kosovo şi Serbia, iar o rundă a dialogului susţinut de UE privind normalizarea relaţiilor ce trebuia să aibă loc la Bruxelles a fost suspendat la cererea Belgradului.

Uniunea Europeană, NATO şi SUA au cerut ambelor părţi să rămână calme, iar autorităţile kosovare să aducă în faţa justiţiei ucigaşul sau ucigaşii. De asemenea, au cerut Serbiei şi fostei sale provincii, care a obţinut independenţa în urmă cu un deceniu, să se dedice din nou stabilirii unor relaţii normale.

După o sesiune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate al Serbiei, preşedintele Aleksandar Vucic a declarat că incidentul este un “act de terorism” şi a precizat că Belgradul trebuie să fie inclus în investigaţie. Totuşi, el nu a afirmat că uciderea lui Ivanovic a fost motivată etnic, a precizat Reuters.

Ivanovic, în vârstă de 64 de ani, a fost împuşcat fatal în faţa biroului partidului său în Mitrovica, un oraş divizat între etnicii sârbi şi albanezi. Doctorii nu l-au putut salva.

Nu au existat martori şi nu au fost auzite focuri de armă, acest lucru sugerând că arma a fost echipată cu un amortizor, potrivit rapoartelor media sârbe. Agenţia de ştiri Tanjug l-a citat pe avocat lui Ivanovic afirmând că acesta a fost împuşcat de cel puţin 5 ori.

După atac, poliţia a descoperit în oraş un automobil marca Opel incendiat şi suspectează că are legătură cu incidentul. Poliţia a oferit 10.000 de euro pentru informaţii semnificative şi a pus la dispoziţie o linie telefonică securizată.

Guvernul kosovar, care include foşti comandanţi de gherilă etnici albanezi, care au ridicat armele împotriva conducerii represive din Belgrad la sfârşitul anilor 1990, a condamnat de asemenea atacul.

“Uciderea lui Oliver Ivanovic încalcă legea şi orice încercare de a aplica legea şi ordinea în întregul teritoriu kosovar”, a susţinut guvernul într-o declaraţie.

Premierul kosovar Ramush Haradinaj a avertizat că incidentul ar putea fi “folosit în mod greşit” pentru atingerea unor obiective politice.

Consiliul Naţional de Securitate din Kosovo s-a întrunit, la rândul său, şi a precizat că autorităţile ar putea căuta ajutorul FBI pentru elucidarea cazului.

Cunoscut ca un politician relativ moderat în rândul colegilor săi sârbi kosovari ultra-naţionalişti, Ivanovic a devenit unul dintre interlocutorii de top în discuţiile cu oficialii NATO, ONU şi UE din Kosovo pentru a orienta mica ţară către o democraţie stabilă şi statul de drept.

În 2016, el a fost condamnat pentru crime de război legate de uciderea a patru etnici albanezi în timpul războiului din 1998-1999 şi a fost închis 9 ani. Dar după rejudecarea cazului în 2017, el a fost eliberat.

Oficiali sârbi au respins acuzaţiile împotriva lui Ivanovic şi au afirmat că procesul împotriva lui a fost orchestrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe