Liiceanu: "Au făcut legi pentru apărarea criminalilor, borfaşilor! Vor să ne distrugă pe toţi. No, hai!"

Acum avem prilejul să arătăm că nu suntem o adunătură de oameni aşezaţi între graniţe de borfaşi. Ieşind în stradă cu sutele de mii, ne vom aşeza fiinţa pe tipsia naţiunii care suntem şi o vom arăta lumii întregi, scrie Gabriel Liiceanu.
Loredana Diacu
19.12.2017

alte articole

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
19.12.2017

Când fiinţa unui popor este ameninţată aşa cum e ameninţată astăzi România, cuvintele trebuie să fie puţine. În 1848, când s-a aşezat în fruntea moţilor săi în Munţii Apuseni şi a pornit spre Blaj, Avram Iancu a ţinut cel mai scurt discurs din câte au existat vreodată. A ieşit în tinda casei, şi-a scuturat şuba de pe umeri şi a spus: „No, hai!”, scrie, pe Facebook, filozoful Gabriel Liiceanu, lansând un apel la un nou "No, hai!", înainte ca parlamentarii să apuce să lege mâinile Justiţiei şi să ne lase fără apărare în faţa infractorilor.

„No, hai!” trebuie să spunem şi noi azi. Nu mai e nimic de dezbătut, nimic de lămurit. Infractorii noştri din Parlament au trecut la next level. Felul în care au mutilat Codul Penal al ţării nu mai e menit doar să-i scape pe ei de puşcărie. E menit să ne distrugă pe toţi. Vor să ne distrugă pe toţi. E născut din indiferenţă şi ură la adresa propriului popor. No, hai!

Ce fac ei în Parlament frizează demenţa. Citiţi amendamendele! E ca şi cum ar vrea să ne pedepsească pe toţi pentru că i-am împiedicat din prima clipă să-şi facă mendrele cu noi. Schimonosind legile, au dat drumul la toate nelegiuirile de care e capabilă fiinţa banditească a unei societăţi. Vom putea fi omorâţi pe stradă, copiii noştri vor putea fi violaţi, femeile noastre răpite şi trimise de ganguri de traficanţi în străinătate. România va deveni paradisul drogurilor. Procurorii nu vor mai putea acuza, judecătorii nu vor mai putea condamna, închisorile se vor goli de tot. Au făcut legi pentru apărarea criminalilor, borfaşilor, şuţilor. Au legat mâinile justiţiei. No, hai!, scrie filozoful, în editorialul ce poate fi citit aici.

Apelul lui Liiceanu este lansat în contextul în care, după ce au trecut pe repede-înainte legile Justiţiei prin Camera Deputaţilor şi se pregătesc să facă acelaşi lucru şi în Senat, parlamentarii au început, în comisia condusă de Florin Iordache, să modifice şi Codurile Penale. Motivând armonizarea acestora cu hotărârile CCR (una dintre aceste hotărâri vizând stabilirea de prag pentru abuz în serviciu) şi transpunerea în legislaţia românească a unei directive UE vizând prezumţia de nevinovăţie, aleşii ţării urmează să dea o lovitură fatală justiţiei, legându-i practic de mâini şi de picioare pe procurori. CSM, DNA, DIICOT, Ministerul Public, Asociaţia Procurorilor, toate au criticat în termeni duri amendamentele ce se pregătesc în Comisia lui Iordache.

"Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficienţă a actului de urmărire penală. Doar astfel poate fi explicată introducerea unor texte care sunt în contradicţie atât cu standardele europene în materie, cât şi cu prevederile interne, validate de Curtea Constituţională. Analiza propunerilor aflate în dezbatere arată că se încearcă o limitare a aplicării unor principii fundamentale (Aflarea adevărului şi Caracterul echitabil al procesului penal) precum şi a unor instituţii esenţiale ale procesului penal (probatoriu, începerea urmăririi penale, măsuri preventive). Adoptarea acestor modificări va duce, totodată, la o limitare a procurorului în îndeplinirea atribuţiilor sale prioritare în materie penală, precum şi în exercitarea rolului său constituţional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a transmis Parchetul General.

La rândul său, şefa DNA a explicat că modificările pe care parlamentarii vor să le aducă la Codurile penale îi vor lăsa pe procurorii anticorupţie fără instrumente eficiente de investigare. „Vom fi obligaţi ca persoanele anchetate să fie anunţate înainte de orice fel de investigaţii. Ce investigaţii mai poţi să faci, când acea persoană ştie că tu vrei să o investighezi pentru o anumită faptă?”, a afirmat Kovesi. „Dacă un astfel de text intră în vigoare, putem spune că DNA-ul se închide”, a adăugat ea.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor