Londra ar putea reactiva o strategie din timpul războiului rece în cazul relaţiilor cu Rusia

Gavin Williamson, ministrul Apărării din Marea Britanie
Gavin Williamson, ministrul Apărării din Marea Britanie (Carl Court/Getty Images)

Marea Britanie ia în considerare adoptarea unei strategii pe care ţara nu a mai folosit-o de pe vremea războiului rece pentru a combate o presupusă ameninţare din partea Rusiei, a precizat Bloomberg, citându-l pe ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson.

Strategia stipulează crearea unei Unităţi de evaluare netă în cadrul Ministerului Apărării, care se va ocupa de evaluarea capabilităţilor statelor pe care Londra le percepe ca fiind ostile, printre care Iran şi China.

Cu ajutorul unei comisii de experţi externi, această unitate permanentă va evalua abilitatea armatei britanice de a răspunde ameninţărilor moderne.

Potrivit noii strategii, Marea Britanie va consolida nivelul de pregătire al navelor de luptă britanice, al submarinelor de atac şi al elicopterelor şi va intensifica operaţiunile cibernetice ofensive, a declarat Williamson.

O astfel de unitate a fost creată în anii 1980, însă a fost ulterior desfiinţată datorită politicii deschise a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

La începutul acestui an, Williamson a dezvăluit noua Strategie britanică de Apărare în zona Arctică, invocând ameninţările tot mai mari în regiune şi presupusele încercări ale ruşilor de a militariza zona.

Anterior, Londra şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la prezenţa şi activităţile militare intensificate ale Rusiei în regiunea Arctică şi la cazul în care navigaţia în acea zonă ar putea fi limitată. Moscova a respins temerile respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe