Lovitură de maestru. DNA vrea să organizeze o expoziţie cu tablourile inculpaţilor iubitori de artă

Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Mari "iubitori de artă", unii dintre inculpaţii celebri ajunşi pe mâinile procurorilor DNA se pot mândri cu colecţii de o deosebită valoare artistică, care însă, au ajuns acum în custodia instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi. Cum situaţia este inedită şi publicul mereu dornic de a-şi lua porţia de cultură, DNA s-a gândit să profite de ocazie şi intenţionează să expună cele 703 lucrări de artă sechestrate în dosarele Vâlcov, Simu şi Eva.

În acest sens, potrivit unor surse oficiale din DNA, Kovesi i-ar putea trimite o scrisoare ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, în care să îi recomande organizarea unei expoziţii cu aceste tablouri sechestrate. Expoziţia ar avea şi un rol educativ-preventiv, de descurajare a celor care cred că pot ascunde produsul infracţional dacă se erijează în iubitori de artă, potrivit ştiri.tvr.ro

Legislaţia permite acest lucru, fapt confirmat de experţii în domeniu. Deşi sunt probe în dosarele penale şi, până la o decizie definitivă a instanţei, aparţin de drept celor trei inculpaţi, tablourile ar putea fi totuşi expuse cu acordul procurorului de caz. În cazul în care Darius Vâlcov, Horia Simu sau Emilian Eva ar acea ceva împotriva iniţiativei, ei ar putea contesta decizia în faţa instanţei. Ideea nu o încântă însă prea tare pe directoare Muzeul Naţional de Artă, Roxana Theodorescu.

Numai la fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov, procurorii au avut surpriza să găsească nu mai puţin de 172 de obiecte de artă pe care acesta le-ar fi achiziţionat, prin interpuşi, cu banii obţinuţi din mită.

Pe tablouri figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Jean Cocteau, Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă, Iosif Iser, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Samuel Mützner etc.

Şi de la procurorul Emilian Eva, anchetatorii au ridicat lucrări realizate de Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Sandor Ziffer sau Constantin Piliuţă. În prezent, lucrările se află la Muzeul Naţional de Artă, unde sunt expertizate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne