Lovitură de stat în China? Cine este generalul despre care se zvoneşte că îl va înlocui pe Xi Jinping

Generalul chinez Li Qiaoming, i-ar putea lua locul lui Xi Jinping.
Generalul chinez Li Qiaoming, i-ar putea lua locul lui Xi Jinping. (Captură ecran)
D.B.
25.09.2022

În contextul în care pe internet circulă ştiri neconfirmate despre o lovitură de stat militară şi arestul la domiciliu al preşedintelui chinez Xi Jinping, se speculează că la Beijing se pregăteşte ceva foarte important, informează publicaţia OdishaTV.

Între timp, rapoartele care sugerează că peste 60% din zborurile internaţionale şi interne spre şi dinspre Beijing au fost oprite vineri, au alimentat zvonurile potrivit cărora capitala Chinei, Beijing, se află în prezent sub controlul Armatei Populare de Eliberare (APE).

Deşi mass-media chineză sau vreun oficial nu au confirmat lovitura de stat anunţată, surse neconfirmate au declarat că preşedintele Xi Jinping a fost înlăturat din funcţia de şef al Armatei Populare de Eliberare şi a fost plasat în arest la domiciliu.

Zvonurile sugerează, de asemenea, că Li Qiaoming, general în APE şi membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) de la predecesorul lui Xi, Hu Jintao, l-ar fi înlocuit pe Xi în funcţia de preşedinte.

Cine este Li Qiaoming?

Li Qiaoming este un general în Armata Populare de Eliberare chineză.

Născut în aprilie 1961, Li a ocupat funcţia de şef al Comandamentului Teatrului de Nord din septembrie 2017.

Li, împreună cu alţi şase ofiţeri ai armatei chineze, a fost promovat la gradul de general, cel mai înalt grad pentru ofiţerii aflaţi în serviciul activ în China, în decembrie 2019. El a fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) încă de la predecesorul lui Xi, Hu Jintao.

De ce apar zvonurile

Doi foşti miniştri chinezi au fost condamnaţi la moarte, în timp ce alţi patru oficiali au primit pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru complot de "facţiune politică". Partidul Comunist a lansat o campanie anticorupţie în întreaga ţară. Se crede că vestea arestului la domiciliu al lui Xi este răspândită de lobby-ul anti-Jinping din cadrul PCC.

Xi la summitul OCS

Preşedintele chinez a vizitat Samarkand, în Uzbekistan, pentru a participa la summitul recent încheiat al OCS, la care au participat, de asemenea, premierul Narendra Modi şi preşedintele rus Vladimir Putin. Se pare că Xi nu a avut nicio întâlnire programată cu Putin şi Modi. Se zvoneşte că, imediat ce a coborât din avion la Beijing, a fost plasat în arest la domiciliu.

Manifestări anti-Xi în China

Gestionarea defectuoasă a provocărilor interne, cum ar fi Covid-19, şi gestionarea defectuoasă a problemelor externe au creat un sentiment de nemulţumire în rândul populaţiei împotriva preşedintelui Xi. Confruntarea prelungită cu India în regiunea Himalaya, poziţia extrem de agresivă faţă de ţările din sudul Oceanului Pacific şi cea mai recentă conflagraţie cu Taiwanul au contribuit la antipatia masivă împotriva lui Xi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor