Lukaşenko şi Putin ţin o întâlnire de patru ore în Moscova

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko.
Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)
Redacţia
12.04.2024

Dictatorul bielorus Alexandr Lukaşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au avut o întâlnire de aproape patru ore până târziu, la 11 aprilie, potrivit agenţiei de ştiri ruse controlate de Agenţia de stat RIA Novosti.

Lukaşenko s-a întâlnit ultima dată cu Putin în Rusia în ianuarie, cu o lună înainte ca Bielorusia să organizeze alegeri parlamentare fraudate, în care nu au fost înscrişi candidaţi ai opoziţiei pe buletinul de vot.

Serviciul de presă al lui Lukaşenko declarase anterior, la 11 aprilie, că mai multe subiecte urmau să fie discutate cu Putin, inclusiv "coordonarea acţiunilor ca răspuns la provocările şi ameninţările existente" şi avansarea în continuare a "cooperării dintre Bielorusia şi Rusia în diverse domenii".

Potrivit RIA Novosti, Lukaşenko i-a spus lui Putin că Bielorusia susţine poziţia Rusiei privind negocierile cu Ucraina, şi anume că toate problemele sunt încă deschise la negocieri.

De asemenea, se aşteaptă ca Lukaşenko şi Putin să organizeze un eveniment comun pentru a marca Ziua Cosmonauticii la 12 aprilie şi "să discute perspectivele de cooperare în domeniul explorării spaţiale", a declarat serviciul de presă al lui Lukaşenko.

"Şefii de stat vor rezuma rezultatele unei misiuni recente la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde un echipaj al statului unional al Bielorusiei şi Rusiei a lucrat pentru prima dată în istorie", a precizat serviciul de presă al lui Lukaşenko.

Lukaşenko este preşedinte al Bielorusiei din 1994, când au avut loc singurele alegeri libere în ţară de la dizolvarea Uniunii Sovietice.

Parlamentul European a adoptat în septembrie 2023 o rezoluţie prin care îl numeşte pe Lukaşenko "complice" la crimele lui Putin. Rezoluţia a catalogat, de asemenea, Belorusia "stat satelit al Rusiei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor