"Lumea ne va judeca dacă vom eşua" - Marea Britanie şi Franţa, noi avertismente cu privire la situaţia din Ucraina

Ministrul francez de externe, Stephane Sejourne (st), şi omologul său britanic, David Cameron
Ministrul francez de externe, Stephane Sejourne (st), şi omologul său britanic, David Cameron (Getty Images)
D.B.
09.04.2024

Miniştrii de externe ai Marii Britanii şi Franţei au cerut luni ţărilor NATO să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina şi pentru a se asigura că Rusia nu se impune, avertizând că lumea ne urmăreşte şi "ne va judeca dacă vom eşua", potrivit UPI.

O victorie a lui Putin ar fi catastrofală, au avertizat ministrul britanic de Externe, David Cameron, şi ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, într-un editorial pentru a marca cea de-a 120-a aniversare a Ententei Cordiale, o serie de tratate care au inaugurat era modernă a legăturilor strânse anglo-franceze după secole de rivalitate.

"Împreună, Franţa şi Marea Britanie îşi vor reafirma sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina la summitul Comunităţii Politice Europene, care va avea loc la Palatul Blenheim în iulie. De asemenea, vom asigura un summit NATO productiv la Washington în această vară.

Ambii suntem absolut clari: Ucraina trebuie să câştige acest război. Dacă Ucraina pierde, pierdem cu toţii. Costurile eşecului de a nu sprijini Ucraina acum vor fi mult mai mari decât costurile respingerii lui Putin", au declarat aceştia.

Comentariile lui Cameron şi Sejoiurne au fost făcute în momentul în care Cameron urma să zboare la Washington pentru a încerca să convingă republicanii de rang înalt să deblocheze un pachet de ajutor militar de 65 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care a trecut de Senatul american în februarie, dar care rămâne blocat în Camera Reprezentanţilor.

Vizita lui Cameron, a doua pe această temă din decembrie, include o întâlnire individuală cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, republican din Louisiana, care rezistă presiunilor de a aduce proiectul de lege privind finanţarea suplimentară în Parlament. La rândul său, acesta este ameninţat de colegii republicani din Cameră că vor organiza un vot pentru a-l demite dacă face acest lucru.

Se aşteaptă ca el să-i spună lui Johnson că, în condiţiile în care Marea Britanie şi Uniunea Europeană au promis un sprijin combinat de 57 de miliarde de dolari pentru Ucraina în acest an, Statele Unite trebuie să se apuce de treabă şi să facă acelaşi lucru.

În urma unei reuniuni a liderilor NATO, la care secretarul general Jens Stoltenberg a prezentat un plan de 107 miliarde de dolari pentru ca alianţa să înarmeze ea însăşi Ucraina, Cameron i-a îndemnat pe miniştrii de externe europeni să "pună mâna pe telefon" şi să discute cu Johnson "pentru a obţine acest supliment".

"Congresul ascultă ceea ce spun alţii şi ceea ce este capabilă să facă America. Cred că lucrul care ar putea schimba cel mai mult povestea despre Ucraina [ar fi] cele 60 de miliarde de dolari care curg din SUA către Ucraina", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor