Macron şi Lula lansează un submarin construit în Brazilia cu tehnologie franceză

Imagine de la lansarea submarinului construit ]n Brazilia cu tehnologie franceză. La ceremonie au participat preşedintele  Luiz Inacio Lula da Silva şi omologul său francez Emmanuel Macron, 27 martie 2024
Imagine de la lansarea submarinului construit ]n Brazilia cu tehnologie franceză. La ceremonie au participat preşedintele  Luiz Inacio Lula da Silva şi omologul său francez Emmanuel Macron, 27 martie 2024 (X - Emmanuel Macron)

Preşedinţii Franţei şi Braziliei au lansat, miercuri, un submarin construit în ţara sud-americană cu tehnologie franceză, în cadrul unui program care vizează construirea primului submarin cu propulsie nucleară al Braziliei până la sfârşitul deceniului, potrivit Reuters.

Emmanuel Macron şi Luiz Inacio Lula da Silva au participat la o ceremonie la şantierul naval Itaguai, în apropiere de Rio de Janeiro, la lansarea celui de-al treilea submarin cu propulsie diesel construit în cadrul unui parteneriat de 10 miliarde de dolari.

Prima doamnă a Braziliei, Janja da Silva, a spart o sticlă de şampanie pe prova submarinului Tonelero, iar cei doi preşedinţi au activat o pârghie care a trimis nava de clasă Scorpene în mare.

Programul submarinului, început în 2008, în timpul mandatului prezidenţial anterior al lui Lula, este un parteneriat cu grupul de stat francez Naval Group, în care antreprenorul din domeniul apărării Thales (TCFP.PA) deţine o participaţie de 35%.

Programul, numit ProSub, este cel mai mare proiect de cooperare internaţională al Braziliei în sectorul apărării, a declarat Lula, şi are ca scop protejarea suveranităţii sale asupra apelor din care provin 85% din petrolul şi 75% din gazele ţării.

Guvernul brazilian a declarat că flota sa de submarine este necesară pentru a apăra coasta de aproape 7.500 de kilometri a ţării şi apele atlantice în care Brazilia dezvoltă vaste câmpuri petroliere offshore.

Macron se află într-o vizită de trei zile în Brazilia care vizează relansarea relaţiei bilaterale şi a parteneriatului strategic blocat în timpul guvernului precedent al lui Jair Bolsonaro, pe care preşedintele francez l-a criticat pentru că nu a apărat pădurea amazoniana.

Macron a aterizat marţi în oraşul Belem din Amazonia, unde Brazilia va găzdui negocierile ONU COP30 privind clima în 2025. Lula l-a întâlnit acolo şi s-au angajat să lucreze împreună pentru a opri defrişările din Amazon până în 2030.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe