Magistraţii europeni intervin în scandalul implicării serviciilor în Justiţie

Sigla SRI.
Sigla SRI. (Epoch Times România)

Asociaţia magistraţilor europeni MEDEL - Magistrats Européens pour la Democratie et les Libertés – a adoptat recent o rezoluţie în care este condamnată implicarea SRI, dincolo de limitele legii, în sistemul judiciar din România prin folosirea de agenţi sub acoperire printre magistraţi şi prin considerarea instanţelor ca fiind "câmpuri tactice" în care serviciile secrete întreprind operaţiuni specifice, relatează stiripesurse.ro

Reacţia magistraţilor europeni, care şi-au manifestat profunda îngrijorare în legătură cu independenţa justiţiei în România, vine în contextul declaraţiilor făcute de generalul SRI Dumitru Dumbravă, directorul Direcţiei juridice a serviciului, potrivit cărora instanţele reprezintă un "câmp tactic" în care serviciile secrete desfăşoară operaţiuni specifice până "la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze".

Din perspectiva MEDEL, acest lucru "a dezvăluit faptul că SRI este implicat în procesul judiciar împreună cu procurorii şi judecătorii, ceea ce este profund incompatibil cu standardele europene comune privind independenţa justiţiei".

Mai mult, generalul Dumbravă a mai precizat că SRI acţionează proactiv în categorizarea şi crearea de profile judecătorilor după "pattern-uri" infracţionale. Potrivit rezoluţiei adoptate de magistraţi, această operaţiune, "făcută să identifice suspecţi de terorism, demască faptul că judecătorii sunt presaţi şi intimidaţi de acest serviciu".

Reacţia MEDEL se bazează, de asemenea, şi pe afirmaţia fostului preşedinte Traian Băsescu care pretinde că au existat agenţi ai serviciilor secrete sub acoperire printre magistraţii români, însă de 10 ani nimeni nu a verificat dacă aceştia au fost scoşi sau nu din sistemul de justiţie.

"Această situaţie este o ameninţare la adresa democraţiei din România, prin urmare facem apel la toate autorităţile române să ia măsuri imediate pentru protejarea independenţei sistemului judiciar", au transmis magistraţii europeni care cer preşedintelui Klaus Iohannis, Comisiei Parlamentare de control a SRI şi Consiliului Superior al Magistraturii să "restabilească credibilitatea că judecătorii sunt independenţi".

"Orice influenţă sau implicare a unui serviciu de informaţii secret în procesul judiciar ar reprezenta enormi paşi înapoi de la standardele democraţiei şi a statului de drept spre care România tinde", se afirmă în rezoluţie.

Organizaţia a anunţat că va face cunoscută această situaţie fără precedent din România oficialilor europeni şi va continua să sprijine judecătorii şi procurorii din România în lupta lor pentru a păstra independenţa justiţiei.

MEDEL este o asociaţie profesională a judecătorilor şi procurorilor europeni, care are ca membri un număr de 22 de asociaţii naţionale din 15 state europene şi are ca principal scop apărarea independenţei justiţiei, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne