Mai multe tratate din epoca Războiului Rece se prăbuşesc, în timp ce Turcia suspendă acordul UE de limitare a armelor

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Spencer Platt / Getty Images)
D.B.
08.04.2024

Turcia a urmat exemplul aliaţilor săi din NATO şi al Rusiei şi a suspendat un tratat de armament care impunea limitări privind echipamentele militare convenţionale în Europa, potrivit The Cradle.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat un decret pe 4 aprilie pentru a suspenda obligaţiile Ankarei în cadrul Tratatului privind forţele armate convenţionale în Europa.

În noiembrie anul trecut, Washingtonul şi membrii NATO s-au retras din pactul european de limitare a armelor, după ce Rusia a făcut aceeaşi mişcare.

"Tratatul CFE a fost încheiat la sfârşitul Războiului Rece, când formarea unei noi arhitecturi de securitate globală şi europeană bazată pe cooperare părea posibilă şi s-au făcut încercări corespunzătoare", a declarat Ministerul rus de Externe, adăugând: "Chiar şi menţinerea formală a Tratatului CFE a devenit inacceptabilă din punctul de vedere al intereselor fundamentale de securitate ale Rusiei".

Mişcarea Ankarei semnalează îmbunătăţirea legăturilor dintre Turcia şi SUA înainte de o întâlnire planificată între Erdogan şi preşedintele american Joe Biden la Washington, luna viitoare.

Diplomaţia dintre SUA şi Turcia s-a îmbunătăţit semnificativ de când Ankara a aprobat intrarea Suediei în NATO, punând capăt unei perioade de aşteptare de peste 20 de luni. În urma acestui demers al Turciei, SUA au aprobat, de asemenea, o vânzare de avioane de război F-16, rachete şi bombe în valoare de 23 de miliarde de dolari.

"Cred că acesta este un moment de avânt semnificativ pentru parteneriatul SUA-Turcia", a declarat senatorul american Chris Murphy în februarie, în timpul unei călătorii în Turcia, după acceptarea Suediei.

Cu toate acestea, unii aliaţi din NATO rămân divizaţi în privinţa unor probleme, inclusiv achiziţionarea de către Turcia a unor sisteme avansate de apărare antirachetă ruseşti, precum şi a sprijinului acordat de SUA unităţilor de apărare a poporului kurd (YPG), o ramură a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ambele considerate de Turcia drept organizaţii teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor