Marea Britanie: Cel mai vechi serviciu din lume "Royal Mail" se îndreaptă spre privatizare

Marea Britanie, Londra - 12 septembrie, 2013: Un muncitor trece pe lângă un rând de autoutilitare de la biroul de sortare Mount Pleasant în Londra. Royal Mail va fi privatizată în următoarele câteva săptămâni, a anunţat Guvernul. (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Mioara Stoica
13.09.2013

Executivul de la Londra a confirmat planul de privatizare pentru "Royal Mail" şi anume Poşta britanică (cel mai vechi serviciu din lume), o companie care va fi listată la Bursa de Valori. Aşa cum a explicat ministrul Vince Cable oferta publică initială care se va face în următoarele câteva săptămâni, va fi de aproximativ trei miliarde de lire sterline, potrivit estimărilor analiştilor. Celor 150.000 de angajaţi le vor fi oferite zece la sută din acţiuni. Acesta este cel mai ambiţios proiect realizat de Marea Britanie din anii 90.

Astăzi, vineri 13 septembrie, Guvernul britanic a lansat oficial procesul de privatizare a grupului Royal Mail, care va fi listată la Bursa de Valori din Londra în „următoarele săptămâni".

Ministrul Comerţului, Vince Cable, a anunţat intenţia guvernului de privatizare Royal Mail din luna iulie a anul trecut, în faţa parlamentarilor britanici.

Într-un mesaj, lansat prin intermediul Twitter-ului, premierul britanic David Cameron a declarat că „privatizarea la Royal Mail va aduce investiţii'' care vor fi în măsură să asigure continuarea serviciului poştal. Decizia guvernului nu a convins sindicatul lucrătorilor de la Poştă care mobilizează deja o serie de greve.

Cea mai mare organizaţie a sindicatelor britanice, Communication Workers Union (Cwu), va anunţa pe 3 octombrie rezultatele unei consultări între membrii săi. Prima mobilizare s-ar putea să fie deja pe 10 octombrie. Sindicatele se tem că vor fi decise noi reduceri de personal va şi că nu este suficientă doar promisiunea de a acorda 10% din acţiuni angajaţilor de la Royal Mail.

Restul acţiunilor vor fi distribuite în rândul investitorilor instituţionali şi a publicului. O persoană poate cumpăra titluri de valoare pentru un minim de 750 de lire sterline.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor