Mario Monti, un 'om pentru toate anotimpurile'

Premierul italian, Mario Monti.
Premierul italian, Mario Monti. (GABRIEL BOUYS / AFP / GettyImages)

O combinaţie de recesiune tot mai profundă şi de nemulţumire extinsă a opiniei publice din Italia cu opţiunile politice disponibile conduce aşteptările potrivit cărora Mario Monti va păstra un rol important la Roma atunci când mandatul său de premier tehnocrat se va încheia după alegerile de la începutul anului viitor, comentează Financial Times (FT).

Întrebarea care captivează elita politică italiană este dacă Monti va putea fi rechemat pentru a rămâne în funcţia de premier în cazul în care nu apare un învingător clar în primăvara viitoare, sau dacă noul Parlament l-ar putea alege pentru un rol mai puţin influent, dar totuşi important, de şef al statului atunci când Giorgio Napolitano îşi va încheia mandatul de şapte ani, în mai 2013.

Dar un nou scenariu care câştigă teren este că Monti ar putea fi solicitat ca ministru de finanţe într-un guvern condus de centrul-stânga, eventual dublat ca ministru pentru afaceri europene. În acest post va rămâne până la sfârşitul anului 2014, când se crede că este posibil să-i succeadă lui Herman Van Rompuy, la Bruxelles, în calitate de preşedinte al Consiliului European.

Raţionamentul, potrivit unor oficiali şi membri ai Partidului Democrat (PD) de centru-stânga, care, potrivit sondajelor de opinie este probabil să câştige alegerile, dar fără o majoritate absolută, este că pieţele financiare vor saluta o garanţie de continuitate în contextul în care Italia se luptă cu o recesiune în curs de agravare.

'Criza datoriei este în curs de slăbire, dar economia reală este un dezastru', a comentat un înalt oficial care a solicitat anonimatul. 'Una dintre primele sarcini ale lui Monti într-un nou guvern ar putea fi să negocieze cu Bruxellesul să i se acorde mai mult timp Italiei pentru a-şi atinge ţintele bugetare iar acest lucru are nevoie de cineva cu credibilitate'', a adăugat oficialul.

Luna trecută, guvernul tehnocrat a revizuit în jos prognozele sale privind PIB-ul, estimând o scădere cu 2,4% în acest an şi o ulterioară scădere de 0,2% în 2013. Oficiali şi economişti spun că ar fi prea optimist, unii aşteptându-se la o scădere anul acesta mai aproape de la 3,0% şi o contracţie de până la 2% anul viitor.

Pierluigi Bersani, liderul PD, a sugerat deja că Italia are nevoie de un nou acord cu Bruxellesul pentru a restabili ţinta pe 2013 de echilibrare a bugetului în termeni structurali, luând în considerare impactul ciclic al recesiunii.

Există deja aşteptări că Monti va revizui bugetul propus al guvernului pentru 2013, care a fost criticat de principalele partide ca fiind prea recesionist.

Riccardo Barbieri, economist la ''Mizuho International'', vede o 'probabilitate ridicată' ca Monti să facă parte din următorul guvern din Italia, deşi dacă va fi premier sau ministru de finanţe acest lucru va depinde de rezultatul votului, care, de asemenea, depinde de faptul dacă principalele partide din Parlament pot conveni asupra unei noi legi electorale.

Un proiect de lege aflat în discuţie ar oferi partidului câştigător un 'premiu' de 12,5% din voturi. PD este în prezent lider în sondajele de opinie, cu 25-28% din voturi, în mare parte din cauza dezordinii din partidul de centru-dreapta al fostului premier Silvio Berlusconi, care are în vedere formarea unui nou partid, dar nu poate fi un candidat el însuşi.

Incertitudinea politică este sporită de o luptă pentru conducere în cadrul PD, în contextul în care Bersani, mai aproape de aripa de stânga a partidului, este blocat într-o luptă cu Matteo Renzi, primarul liberal tânăr al Florenţei, înainte de alegerile primare din 25 noiembrie.

La rândul său, Monti - căruia îi este garantat un loc în Parlament în urma numirii sale ca senator pe viaţă de către preşedintele Napolitano în noiembrie anul trecut - insistă că nu va face campanie în alegeri. Dar el a spus că este dispus să servească în cazul în care ar fi chemat 'în circumstanţe speciale', fără a preciza posibilul său rol.

Monti, fost profesor de economie şi comisar european pentru concurenţă, şi-a pus amprenta pe scena internaţională în restaurarea credibilităţii Italiei. Dar apreciat drept lipsit de abilităţi politice şi de talentul de comunicator cu oamenii de rând la el în ţară, este încă neclar dacă va deveni un capital sau o oprelişte pentru principalele partide politice în contextul în care economia se deteriorează.

Persoane care lucrează cu Monti cred că el are ambiţii politice în Italia şi dincolo de ea, şi că o poziţie care conferă proeminenţă pe scena internaţională ar fi o rampă de lansare utilă înainte de oferta de a-i succeda lui Van Rompuy.

'Vrea să schimbe Italia şi să evite blestemul 'Ghepardului'', a comentat un alt oficial de rang înalt, făcând aluzie la romanul lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa, a cărui acţiune se desfăşoară în Sicilia, în tulburările de la sfârşitul anilor 1800, cunoscut pentru mesajul său cel mai faimos că ''trebuie sa schimbăm totul pentru ca nimic să nu se schimbe''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe