Mattis: soldaţii americani vor trebui să rămână în Irak timp de mai mulţi ani

Secretarul american al Apărării, James Mattis, împreună cu alţi oficiali ai Pentagonului, a declarat că prezenţa militară americană în Irak nu se va încheia după înfrângerea grupului jihadist ISIS, ci ar putea dura mulţi ani.
James Mattis
James Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

În timp ce unii oficiali americani încă speră că ofensiva irakiană în curs de desfăşurare în oraşul Mosul este începutul capitulării jihadiştilor ISIS în Irak, oficiali de top ai Pentagonului, inclusiv secretarul american al Apărării, James Mattis, au declarat că o victorie nu ar însemna încetarea prezenţei militare americane în ţara respectivă.

În comentariile făcute comitetelor congresionale americane pe parcursul săptămânii, Mattis a fost foarte clar în ceea ce priveşte necesitatea menţinerii trupelor americane din Irak, susţinând că este vorba de un “interes naţional” şi insistând că forţele SUA trebuie să stabilizeze Irakul.

Deşi Mattis nu a fost foarte specific în privinţa duratei acestei prezenţe militare americane post-ISIS, totuşi el a clarificat faptul că va fi vorba de mai mulţi ani.

Ulterior, preşedintele Şefului Statului Major al armatei americane, generalul Joseph Dunford, a declarat acelaşi lucru.

Oficiali ai Pentagonului au insistat încă de anul trecut că desfăşurarea trupelor americane în Irak este, de această dată, mai mult sau mai puţin permanentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe