Max Verstappen a revenit pe primul loc în Japonia, iar Carlos Sainz a strălucit din nou cu Ferrari şi a obţinut o nouă clasare pe podium

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull).
Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull). (Max Verstappen/facebook)

După abandonul din Australia, Max Verstappen a venit la Suzuka cu gândul de a-şi recăpăta autoritatea de care a dat dovadă în ultimele luni. Olandezul nu a avut milă în niciun moment al weekend-ului şi a dominat cursa de la început până la sfârşit fără probleme. A revenit într-o formă fulminantă care i-a permis să se impună pentru a treia oară consecutiv în Japonia şi să obţină a treia victorie în patru curse. Checo Perez a completat Red Bull pe circuitul de casă al celor de la Honda. Carlos Sainz a completat podiumul. Fernando Alonso, foarte calculat şi gestionând pneurile pe tot parcursul cursei, a terminat pe un onorabil loc şase.

Steag roşu la startul de la Suzuka

Startul a fost haotic din cauza unui accident între Daniel Ricciardo şi Alexander Albon. Tailandezul a încercat să ia exteriorul înainte de virajul 3, dar australianul, concentrat pe câştigarea de poziţii în faţă, nu i-a lăsat spaţiu de manevră înainte de virajele rapide. S-au atins şi amândoi au ajuns în pneurile de protecţie. Comisarii au arborat steagul roşu, iar cursa a trebuit să fie reluată.

Verstappen a continuat să conducă, cu Checo Perez pe locul al doilea, care nu l-a forţat pe coechipierul său de la Red Bull, iar Lando Norris, Carlos Sainz şi Fernando Alonso au completat top cinci. Dar liderul olandez a fost protagonistul timpuriu, acumulând cele mai rapide tururi şi conducând fără să fie contestat, ca de obicei.

Şi destul de repede a fost clar că degradarea ridicată a pneurilor va fi protagonistul, piloţii schimbând seturile de pneuri şi încercând să conserve pneurile cât mai mult posibil pentru a putea prelungi opririle la boxe. Majoritatea primelor opriri au avut loc în jurul turului 15, McLaren luând o decizie excelentă, ceea ce l-a determinat pe Lando Norris să facă un undercat pentru a-l depăşi pe Perez şi aproape să-l depăşească pe Verstappen. Dar, în acelaşi timp, Norris fiind cel mai rapid pe asfaltul japonez, a văzut şi el cum echipa sa a greşit strategia, oprindu-l din nou înainte de turul 30 şi când se lupta direct pentru poziţia a şasea cu Charles Leclerc, care şi-a prelungit la maximum primul stint.

Carlos Sainz pe podium şi rezistenţa spectaculoasă a lui Fernando Alonso

Podiumul a fost astfel clarificat, cu cele două Red Bull-uri pe primele două poziţii, Verstappen fiind virtualul învingător, în timp ce Sainz a completat podiumul. Fernando Alonso, fără să ridice tonul şi conservând pneurile, a ocupat foarte calm poziţia a patra în faţa lui Oscar Piastri. Iar această situaţie de cursă nu s-a schimbat până în turul 33, când au început să aibă loc ultimele opriri ale maşinilor din frunte.

În final, nu au mai fost surprize, Verstappen câştigând clar în faţa lui Perez, iar Sainz, care i-a depăşit pe Norris şi Leclerc în ultimele tururi a completat podiumul. Alonso, care a trebuit să se protejeze de Piastri timp de mai multe tururi, dar şi de George Russel în ultimele viraje ale cursei, a trecut în cele din urmă de steagul cu carouri pe poziţia a şasea şi prea departe de Norris, al cincilea, şi Leclerc, al patrulea la Suzuka.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport