Medvedev vrea plasarea unei recompense „maxime” pe capul tuturor soldaţilor NATO trimişi în Ucraina

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (Yulia Zyryanova/Sputnik/AFP via Getty Images *)
Andrei Popescu
06.04.2024

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a lansat un atac verbal dur la adresa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, cerând o recompensă pentru trupele occidentale care intră în Ucraina.

"Nu poate exista decât o singură regulă pentru aceşti păduchi de peste ocean, care, spre deosebire de nefericiţii ucraineni, nu au fost forţaţi să meargă la război: nu se iau prizonieri!", a scris Medvedev, într-o postare pe X.

"Şi pentru fiecare luptător NATO ucis, aruncat în aer sau ars, trebuie să existe o recompensă maximă", a adăugat el, relatează Business Insider.

Medvedev, care este acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, s-a revoltat împotriva unui scenariu ipotetic pe care el însuşi l-a formulat, în care NATO ar desfăşura iniţial trupe şi forţe speciale în vestul Ucrainei pentru "administrare şi organizare; instruire", după cum a spus el.

"Nişte brute total neruşinate care iau pe toată lumea de proşti!", a mai scris Medvedev.

Oficialul rus a mai declarat că toate forţele NATO din Ucraina vor fi considerate parte a "forţelor regulate" care luptă împotriva Moscovei.

"De aceea, ele nu pot fi tratate decât ca inamici; şi nu doar ca inamici, ci ca detaşamente de elită, ca soldaţii SS-ului lui Hitler", a continuat el.

Retorica lui Medvedev atinge diverse puncte de discuţie folosite de obicei de Kremlin. De altfel, Moscova se sprijină adesea pe nostalgia luptei fostei Uniuni Sovietice împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, acuzând Ucraina că este un stat condus de nazişti ca justificare pentru invazia sa.

De asemenea, Rusia a intensificat în mod repetat discuţiile despre un conflict direct cu NATO, preşedintele rus Vladimir Putin afirmând că acesta ar duce inevitabil la un al treilea război mondial şi la o catastrofă nucleară.

Cheia acestei retorici a fost amplificarea de către Rusia a ideii că NATO ar putea escalada tensiunile prin trimiterea de trupe în Ucraina. Putin, la urma urmei, şi-a prezentat invazia ca pe o mişcare pentru a limita agresiunea NATO.

În ceea ce-l priveşte pe Medvedev, acesta a fost ferm pro-război încă de la începutul invaziei, difuzând sugestii agresive, cum ar fi lansarea unei rachete hipersonice spre Haga, din cauza unui mandat de arestare emis împotriva lui Putin.

Până acum, liderii NATO spun că nu au desfăşurat oficial trupe în Ucraina pentru a lupta. Dar unii - cum ar fi preşedintele francez Emmanuel Macron - au lăsat să se înţeleagă o astfel de posibilitate sau chiar au pledat pentru ea.

"Nu avem niciun plan de a avea trupe de luptă NATO în interiorul Ucrainei", a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor. "Nu au existat solicitări în acest sens".

Există unele indicii că NATO ar putea alcătui o mică prezenţă în Ucraina. La începutul anului 2023, documente secrete scurse de la Pentagon au declarat că aproape 100 de operatori NATO au fost la un moment dat trimişi în Ucraina, inclusiv 14 membri ai forţelor speciale americane.

Dar aceleaşi scurgeri de informaţii au fost abordate cu prudenţă de către comunitatea globală de informaţii, din cauza îngrijorărilor că informaţiile din documente ar putea fi nesincere sau ar putea fi manipulate. Oficialii americani au declarat că niciun soldat american nu a fost implicat în lupte în Ucraina.

În plus, NATO îi învaţă pe ucraineni să folosească arsenalul de arme de fabricaţie occidentală trimis la Kiev şi nu este clar dacă aceste forţe pentru operaţiuni speciale ar fi putut fi desfăşurate în Ucraina pentru instruire sau în roluri de consiliere.

La 8 martie, ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, a declarat că trupele NATO sunt "deja prezente în Ucraina", dar nu a precizat câte au fost desfăşurate sau în ce scop.

"Aceste ţări ştiu cine sunt, dar nu le pot dezvălui. Spre deosebire de alţi politicieni, nu voi enumera aceste ţări", a declarat Sikorski.

Rusia a reacţionat la declaraţia lui Sikorski, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, afirmând că "nu mai are rost să negăm" că NATO a trimis trupe în Ucraina.

Cu toate acestea, ceea ce l-a iritat cu adevărat pe Medvedev au fost comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea ca NATO să se alăture luptei.

În ultimele două luni, liderul francez a repetat că aliaţii săi nu ar trebui să excludă desfăşurarea de trupe în Ucraina. "Ceea ce facem este să ne impunem linii roşii", a spus el.

Ca răspuns, Medvedev a postat mai multe mesaje pe reţelele de socializare - unele în franceză - în care l-a insultat pe Macron sau l-a criticat vehement.

"Dar ce bine, pe de altă parte! Cu atâtea sicrie sosite în Franţa dintr-o ţară străină, ar fi imposibil să se acopere moartea în masă a soldaţilor profesionişti", a scris Medvedev pe 20 martie.

Actuala postură a lui Medvedev, predispusă la tirade, pare o îndepărtare semnificativă faţă de perioada în care a fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, unii observatori sperând că acesta va fi pro-occidental şi mai liberal.

Experţi în politică rusă au declarat anterior pentru Business Insider că fostul lider rus ar putea încerca să compenseze prea mult cu retorica sa pentru a atrage favorurile lui Putin.

Edward Lucas, consilier senior la Center for European Policy Analysis, a declarat: "Medvedev este ca unul dintre băieţii mai slabi din cercurile lui Tony Soprano, care trebuie doar să meargă şi să facă lucruri oribile pentru a-l mulţumi pe şef".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor