Membrii familiei regale belgiene folosesc paşapoarte cu nume false

Regina Mathilde şi regele Filip al Belgiei
Regina Mathilde şi regele Filip al Belgiei (DIRK WAEM / AFP / Getty Images)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) belgian a confirmat că membrii familiei regale belgiene utilizează paşapoarte autentice, dar cu nume false în scopul de a călători incognito în diverse deplasări private, declaraţie care a stârnit o amplă dezbatere în Belgia şi îndoieli referitoare la legalitatea unei astfel de practici, a anunţat miercuri ziarul Las Provincias.

”Practica administrativă de a acorda paşapoarte obişnuite familiei regale, dar cu nume false, datează din epoca lui Leopold al II-lea (rege între 1865 şi 1909) şi se respectă de peste o sută de ani în mod regulat”, se arată în comunicatul de presă al MAE belgian, care susţine că paşaportul este ”un document de călătorie”, nu unul ”de identitate”.

Discuţia referitoare la faptul că regele Filip al Belgiei şi familia să folosesc paşapoarte ”false” pentru a călători în străinătate s-a declanşat duminică, atunci când fostul ministru de Externe, Marc Eyskens, a declarat la o televiziune că familia regală ”călătoreşte de multă vreme” cu acest tip de documente din motive de securitate. S-a dat ca exemplu faptul că regele foloseşte dese ori numele de ”Philippe Dermulle”.

Marc Eyskens a revenit miercuri asupra declaraţiilor sale şi a precizat că acest lucru se întâmplă doar în circumstanţe excepţionale şi în scopul protejării vieţii private, doar în aceste condiţii se poate elibera ”un paşaport de călătorie incognito”, care nu este un paşaport fals.

”Paşaportul autentic continuă să existe ca singurul document valabil', a precizat acesta.

MAE belgian declară că ”nu există în niciun caz o intenţie frauduloasă”, explicând că există ”dosare documentate cu precizie” pentru fiecare din cazurile în care a fost eliberat acest tip de document pentru familia regală.

Acest subiect a declanşat o dezbatere în Belgia referitoare la legalitatea unui astfel de paşaport.

Publicaţia Le Soir a declarat că o astfel de practică reprezintă ”o încălcare a codului penal”. A fost pusă şi întrebarea dacă regele şi familia sa sunt mai presus de lege şi dacă există cumva şi vreo altă imunitate de care beneficiază ceilalţi membri ai familiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe