Merkel: Nicio şansă ca Putin să fie invitat la summitul G7


 Cancelarul german, Angela Merkel.
Cancelarul german, Angela Merkel. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.01.2015

Nu există nicio şansă în acest moment ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie invitat la următoarea întâlnire a liderilor G7, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, care va găzdui summitul.

“G7 şi fostul grup G8 mereu s-au considerat o comunitate a valorilor”, a declarat Merkel într-un interviu la ziarul german Allgemeine Zeitung publicat joi.

“Anexarea Crimeei, care este o încălcare gravă a principiilor legii internaţionale, iar evenimentele din estul Ucrainei reprezintă încălcări serioase ale acestor valori comune.”

Din acest motiv nu există nicio şansă “în acest moment” ca liderul rus să fie invitat la summitul G7 din Bavaria din luna iunie, a declarat Merkel, menţinându-şi poziţia că Europa nu ar trebui să ia în considerare ridicarea sancţiunilor împotriva Rusiei atâta timp cât motivele pentru impunerea lor încă rămân valabile.

“În primăvară vom discuta problema abordării sancţiunilor pe care am decis să le impunem după ce Rusia a anexat Crimeea”, a precizat Merkel. “Ţinând cont de situaţia curentă, ele vor rămâne în vigoare.”

Săptămâna trecută, Merkel a declarat că Europa nu va lua în considerare ridicarea sancţiunilor până când toate elementele unui acord de pace cu 12 puncte – semnat în 5 septembrie 2014 la Minsk între Ucraina şi rebelii separatişti pro-ruşi – nu va fi implementat în totalitate.

Pe de altă parte, trebuie să se ţină seama şi de ruperea unităţii blocului european în privinţa aplicării sancţiunilor – menţinerea, suspendarea sau extinderea lor.

Astfel, şefa UE pentru politică externă Federica Mogherini a sugerat că statele UE ar putea să colaboreze din nou cu Rusia în domeniul diplomaţiei, comerţului şi a altor chestiuni globale în schimbul unor paşi treptaţi pentru calmarea crizei din Ucraina.

Într-un document ce a fost distribuit guvernelor înaintea unei întâlniri a miniştrilor de externe din cele 28 de state UE, care va avea loc în 19 ianuarie în Bruxelles, se arată că blocul european ar putea lua în considerare reluarea eforturilor comune cu Moscova în vederea abordării problemelor legate de Siria şi Irak, Libia, Iran, Coreea de Nord, răspândirea Ebolei sau legate de chestiunea palestiniană.

Deplângând efectul negativ pe care îl are criza ucraineană asupra zonelor de cooperare cu Rusia şi evidenţiind recentele ameninţări din partea UE de a intensifica sancţiunile asupra Moscovei, în document se sugerează completarea acelor sancţiuni cu o “abordare mai proactivă” pentru a determina Rusia să îşi schimbe poziţia asupra Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor