Mesajul SUA pentru Iohannis: Îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO

Klaus Iohannis şi Mark Rutte
Klaus Iohannis şi Mark Rutte
Andrei Popescu
03.04.2024

Washingtonul îl susţine pe deplin pe olandezul Mark Rutte la preluarea şefiei NATO în defavoarea preşedintelui Klaus Iohannis, deşi membrii alianţei încă nu au ajuns la un consens cu privire la acest aspect, a declarat, marţi, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, într-un briefing de presă, la Bruxelles.

“Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul Alianţei NATO, suntem în mijlocul căutării unor potenţiali succesori. Şi există doi candidaţi oficiali. După cum ştiţi, îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei, sperăm, în săptămânile următoare”, a precizat Smith.

De asemenea, ambasadoarea a continuat: “Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că s-a înscris în cursă şi îi dorim toate cele bune în timp ce continuăm să dezbatem această problemă în cadrul Alianţei”.

Potrivit lui Smith, nu se ştie momentul exact al numirii succesorului lui Jens Stoltenberg la cârma NATO, dar se doreşte ca problema să fie rezolvată înainte de summitul alianţei de la Washington:

“Nu ştim care va fi momentul exact. Cu siguranţă, dorim să ajungem la o rezoluţie în această privinţă cât mai curând posibil. Cred că cel târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summitul de la Washington. Dar asta este probabil tot ce pot spune în acest moment”.

Reamintim, că în luna martie, Iohannis a anunţat că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, precizând că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea estică, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale Alianţei Nord-Atlantice.

La momentul anunţului lui Iohannis, cel puţin 20 dintre cei 32 de membri ai Alianţei îşi anunţaseră sprijinul pentru Mark Rutte.

Mai reamintim că premierul sloven Robert Golob, care iniţial şi-a exprimat susţinerea pentru olandezul Mark Rutte în cursa pentru şefia NATO, a anunţat acum că ia în serios şi candidatura lui Iohannis.

La rândul său, eurodeputatul Traian Băsescu a declarat, marţi, la Digi 24, că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-şi anunţa candidatura pentru funcţia de şef al NATO este un lucru bun dacă pune sub semnul întrebării prezenţa lui Mark Rutte în fruntea alianţei, despre care fostul şef de stat spune că “dispreţuieşte România”.

“Mark Rutte este un om care dispreţuieşte România şi n-ar trebui să acceptăm prezenţa lui în nicio funcţie la nivel NATO sau la nivelul Uniunii Europene. A făcut destul rău României”, a afirmat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor