MI5 lansează o anchetă internă privind atacul din Manchester

Serviciul britanic de informaţii MI5 a lansat o evaluare internă pentru a examina dacă a ratat indici vitali cu privire la atacul sinucigaş cu bombă din oraşul Manchester. Între timp, poliţia a arestat un nou suspect pentru potenţiale legături cu atacul din 22 mai.
Poliţia închide o stradă în apropiere de Manchester Arena, oraşul britanic Manchester, 22 mai 2017.
Poliţia închide o stradă în apropiere de Manchester Arena, oraşul britanic Manchester, 22 mai 2017. (Getty Images)
Andrei Popescu
29.05.2017

Agenţia britanică de securitate internă şi contrainformaţii, MI5, va desfăşura o anchetă internă asupra modului în care a gestionat avertizările publice potrivit cărora sinucigaşul cu bombă din Manchester, Salman Abedi, a reprezentat un real pericol, potrivit BBC.

MI5 a fost alertat în legătură cu viziunile extremiste ale lui Abedi cel puţin de trei ori înainte de atacul din 22 mai care a provocat moartea a 22 de persoane, inclusiv a 7 copii, la un concert al artistei americane Ariana Grande.

Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a declarat, luni la BBC, că a fost corectă decizia MI5 de a-şi evalua acţiunile.

Este destul de neobişnuit ca autorităţile britanice să declare public că serviciul de securitate desfăşoară o investigaţie internă asupra posibilelor sale lipsuri.

Serviciul de securitate va examina ipotezele făcute în legătură cu Abedi înainte de atac şi a lansat o investigaţie post-incident pentru a analiza cum de a fost omis atacatorul, a declarat BBC.

Se pregăteşte un raport separat pentru miniştri şi pentru cei care monitorizează activitatea serviciului, a adăugat reţeaua britanică de radio şi televiziune.

Abedi a făcut parte dintr-un “grup mare de foşti subiecţi de interes”, al căror risc a rămas să fie evaluat de MI5, a declarat săptămâna trecută agenţia de ştiri Reuters, citând o sursă anonimă.

De asemenea, luni, poliţia a arestat cea de-a 16 persoană vizând atacul sinucigaş cu bombă din Manchester. Un bărbat de 23 de ani a fost arestat în oraşul britanic sudic Shoreham-by-Sea.

Două persoane au fost eliberate fără a fi acuzate, în timp ce 14 bărbaţi rămân în custodia autorităţilor pentru interogatorii, a precizat poliţia britanică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor