Mii de persoane mărşăluiesc împotriva rasismului în Helsinki

Aproximativ 15.000 de persoane au protestat în Helsinki împotriva rasismului şi a extremismului de dreapta. Protestele de sâmbătă din Finlanda au fost declanşate de moartea unei persoane care aparent a fost atacată de un grup neo-nazist.
Protest în capitala finlandeză Helsinki împotriva rasismului şi extremismului de dreapta, 24 septembrie 2016.
Protest în capitala finlandeză Helsinki împotriva rasismului şi extremismului de dreapta, 24 septembrie 2016. (Captură Foto)

Premierul Finlandei şi un fost preşedinte al ţării s-au alăturat miilor de persoane din întreaga ţară care au ieşit sâmbătă pe străzi pentru a protesta împotriva violenţelor, rasismului şi fascismului.

Poliţia a susţinut că aproximativ 15.000 de persoane au participat la protestul din Helsinki. Demonstraţii similare au fost organizate şi în alte oraşe finlandeze.

“Oamenii ies pe străzi pentru un motiv corect, deoarece extinderea extremismului violent este un motiv de îngrijorare pentru marea majoritate a finlandezilor”, a declarat premierul ţării Juha Sipila la postul de radio finlandez YLE.

Sipila s-a alăturat unui marş în oraşul central Kuipio şi a promis că guvernul său va introduce în curând noi măsuri pentru a soluţia problema grupurilor extremiste.

Participanţii la protestul din Helsinki au mărşăluit pe străzi, suflând în fluiere şi fiind echipaţi cu baloane verzi şi pancarte pe care erau scrise mesaje de genul “Spunem NU nazismului”.

În acelaşi timp, în capitala finlandeză a avut loc o contrademonstraţie cu sloganul “Închideţi graniţele!”, dar poliţia a separat cele două grupuri şi nu au fost raportate conflicte între ele.

“Ajunge!”

Protestul din Helsinki a fost organizat de un grup pe Facebook sub sloganul “Enough is enough” (Ajunge!), după uciderea lui Jimi Karttunen, în vârstă de 28 de ani.

La începutul acestei luni, Karttunen aparent s-a oprit să scuipe în faţa unui grup de neo-nazişti, care participau la un miting anti-imigraţie în Helsinki. El a fost lovit cu picioarele în piept, trântit la pământ şi s-a lovit la cap. Karttunen a murit în 16 septembrie în urma rănilor provocate.

Jesse Tornianinen, un tânăr de 26 de ani care este un binecunoscut lider neo-nazist, a fost plasat în custodia poliţiei pentru suspiciune de atac şi omor involuntar în stare agravată. Tornianinen, care este o figură centrală în Mişcarea de Rezistenţă Finlandeză - mişcare de extremă dreapta - a negat orice implicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe