Militanţii Boko Haram au răpit soţia vice-premierului camerunez, ucigând totodată trei persoane


Nigeria, raidul armatei împotriva rebelilor de Boko Haram
Nigeria, raidul armatei împotriva rebelilor de Boko Haram (Quentin Leboucher / AFP / Getty Images)
P. P.
29.07.2014

Militanţii Boko Haram au răpit-o pe soţia vice-premierului statului Camerun şi au ucis cel puţin trei persoane duminică, într-un atac armat asupra oraşului nordic Kolofata din zona de frontieră. Mai mult de 200 de agresori au fost implicaţi în atac, declară oficialii camerunezi.

Nu a existat nicio asumare imediată a răspunderii pentru aceste violenţe.

Boko Haram, un grup islamist care a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaţionale odată cu răpirea a 200 de eleve nigeriene în aprilie, şi-a continuat demersurile violente prin lansarea de atacuri peste frontiera cu Camerunul în ultimele săptămâni. Statul camerunez a trimis trupe în regiunea sa de nord, alăturându-se eforturilor internaţionale de contracarare a militanţilor.

“Pot confirma că locuinţa vice-premierului Amadou Ali din Kolofata a căzut pradă unui atac dur din partea militanţilor Boko Haram” a declarat telefonic pentru Reuters purtătorul de cuvânt Issa Tchiroma, care ocupă şi funcţia de ministru al Comunicaţiilor.

“Din păcate, aceştia i-au răpit soţia. Militanţii au atacat şi locuinţa lui Lamido, pe care l-au răpit de asemenea” a afirmat Tchiroma, adăugând şi faptul că cel puţin trei persoane au fost ucise în timpul atacului.

Tchiroma a declarat mai târziu, într-o conferinţă de presă ce a avut loc duminică, faptul că armata cameruneză redobândise controlul asupra oraşului Kolofata în urma respingerii militanţilor care, a afirmat oficialul, săvârşiseră acte de “violenţă feroce şi de nedescris”.

“Nu avem toate probele necesare pentru a oferi informaţii complete despre circumstanţele exacte şi despre bilanţul morţilor rezultate din acest atac” a spus Tchiroma la televiziunea de stat.

Un comandant militar camerunez din regiune a comunicat pentru Reuters faptul că oficiali din sectorul de securitate îl duseseră pe vice-premier într-un oraş învecinat. Acesta se aflase la reşedinţa sa pentru a celebra Ramadanul împreună cu familia, atunci când a avut loc atacul.

Militanţii Boko Haram au ucis sute de oameni anul acesta, mai ales în nord-estul Nigeriei.

Grupul respinge educaţia de tip occidental şi încearcă să creeze de facto un stat islamist în nordul Nigeriei. Duminică, într-un atac cu bombă asupra unei biserici catolice din metropola Kano, aflată în nordul statului nigerian, au fost ucişi cinci oameni, alţi opt fiind răniţi, a relatat un ofiţer de poliţie. Bisericile creştine reprezintă o ţintă predilectă pentru militanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor