Militanţii Houthi au atacat din nou în Marea Roşie. Drept răspuns, SUA le-a scufundat 3 nave

Militanţii Houthi, susţinuţi de Iran, au atacat din nou o navă de containere Maersk în Marea Roşie, 31 decembrie 2023
Militanţii Houthi, susţinuţi de Iran, au atacat din nou o navă de containere Maersk în Marea Roşie, 31 decembrie 2023 (Youtube - captură ecran)
D.B.
01.01.2024

Elicopterele americane au respins un atac al militanţilor Houthi, susţinuţi de Iran, asupra unei nave de containere Maersk în Marea Roşie, scufundând trei nave şi ucigând 10 militanţi, potrivit relatărilor făcute duminică de oficiali americani, Maersk şi Houthi, transmite Reuters.

Bătălia navală a avut loc duminică, în jurul orei 03:30 GMT, în timp ce atacatorii încercau să urce la bordul navei Maersk Hangzhou, sub pavilion de Singapore, au declarat Maersk şi Comandamentul Central al SUA (CENTCOM). Elicopterele de pe USS Eisenhower şi USS Gravely s-au alăturat echipei de securitate a navei pentru a-i respinge pe atacatori după ce au primit un apel de ajutor, a precizat CENTCOM.

După atac, Maersk a anunţat că întrerupe toate navigaţiile prin Marea Roşie timp de 48 de ore.

Un purtător de cuvânt al militanţilor Houthi a declarat că grupul a efectuat atacul deoarece echipajul navei a refuzat să asculte apelurile de avertizare. El a declarat că 10 membri ai personalului naval Houthi sunt "morţi sau dispăruţi" după ce ambarcaţiunile lor au fost atacate de forţele americane în Marea Roşie.

Bătălia navală accentuează riscul unei escaladări regionale a luptelor, în timp ce Israelul îşi continuă campania de bombardamente necruţătoare după atacul transfrontalier surpriză al Hamas asupra oraşelor israeliene din 7 octombrie, care s-a soldat cu 1.200 de morţi şi a luat 240 de ostatici. Bombardamentele aeriene şi de artilerie ale Israelului au ucis peste 21.800 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Militanţii Houthi din Yemen au vizat nave în Marea Roşie din noiembrie pentru a-şi arăta sprijinul pentru Hamas, determinând marile companii de transport maritim să ia ruta mai lungă şi mai costisitoare în jurul Capului Bunei Speranţe din Africa, în loc să treacă prin Canalul Suez.

Marea Roşie este punctul de intrare pentru navele care utilizează Canalul Suez, care gestionează aproximativ 12% din comerţul mondial şi este vital pentru circulaţia mărfurilor între Asia şi Europa.

Statele Unite au lansat Operaţiunea Prosperity Guardian la 19 decembrie, afirmând că peste 20 de ţări au fost de acord să participe la eforturile de protejare a navelor în apele Mării Roşii din apropierea Yemenului.

Maersk, unul dintre cei mai mari transportatori de mărfuri din lume, a declarat, pe 24 decembrie, că va relua navigaţia prin Marea Roşie. Însă atacurile au continuat, iar aliaţii SUA s-au dovedit reticenţi în a se angaja în cadrul coaliţiei, aproape jumătate dintre ei nefiind în stare să-şi declare public prezenţa.

Operaţiunea Houthi de îmbarcare ratată a fost al doilea atac asupra navei Maersk Hangzhou în tot atâtea zile. Nava, care transporta 14.000 de containere din Singapore a fost lovită sâmbătă de o rachetă la aproximativ 90 de kilometri la sud-vest de Al Hodeidah, Yemen.

Compania de transport maritim a adăugat că echipajul navei Maersk Hangzhou este în siguranţă şi că nu există indicii de incendiu la bordul navei, care şi-a continuat călătoria spre nord, spre Canalul Suez.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a refuzat să spună ce opţiuni ia în considerare SUA atunci când a fost întrebat în cadrul emisiunii "Good Morning America" de la ABC dacă Washingtonul ar lua în considerare un atac preventiv împotriva grupării yemenite Houthi.

"Le-am spus clar în mod public [militanţilor] Houthi, le-am spus clar în privat aliaţilor şi partenerilor noştri din regiune, că luăm aceste ameninţări în serios", a declarat Kirby.

Atacurile militanţilor Houthi din Yemen asupra navelor din Marea Roşie perturbă comerţul maritim prin Canalul Suez, unele nave redirecţionându-se către o rută est-vest mult mai lungă, prin extremitatea sudică a Africii.

Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat pentru publicaţia Daily Telegraph: "Suntem dispuşi să luăm măsuri directe şi nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare pentru a descuraja ameninţările la adresa libertăţii de navigaţie în Marea Roşie."

"Houthi nu ar trebui să se îndoiască de faptul că suntem angajaţi să tragem la răspundere actorii periculoşi pentru confiscări şi atacuri ilegale", a mai spus el.

Anterior, duminică, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că i-a spus ministrului iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Iranul ar trebui să ajute la oprirea atacurilor Houthi în Marea Roşie.

Asociaţia de transport maritim BIMCO a condamnat atacurile şi a mulţumit statelor implicate în respingerea acestora.

"Suntem recunoscători pentru eforturile de până acum ale SUA, Franţei şi Marii Britanii şi sperăm că şi mai multe state vor sprijini coaliţia cu mijloace navale sau cu alte mijloace de impact, inclusiv presiuni diplomatice asupra Houthi şi a sponsorilor lor", a declarat Jakob Larsen, şeful departamentului de siguranţă şi securitate maritimă al BIMCO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor