Milos Zeman: Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este un obstacol pentru integrarea în UE

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman. (MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.05.2014

Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este un obstacol pentru integrarea ei în Uniunea Europeană. Declaraţia a fost făcută astăzi la Chişinău de Preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu Preşedintele R. Moldova Nicolae Timofti.

Milos Zeman a declarat că Cehia şi Republica Moldova au perspective bune de colaborare. În ceea ce priveşte relaţiile economice, Preşedintele Cehiei a remarcat că ţara sa este cel mai mare importator din UE de vinuri moldoveneşti.

Şeful statului Nicolae Timofti a afirmat că în colaborarea moldo-cehă apar noi perspective odată cu liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi apropiata semnare de către UE şi R. Moldova a Acordului de Asociere. Totodată, Timofti a accentuat că Moldova “are nevoie de perspectivă europeană clară pentru a putea continua reformele iniţiate”. Liderul moldovean a adăugat că “Cehia este interesată să investească în ţara noastră"

Cei doi oficiali au discutat şi despre situaţia din regiune. Nicolae Timofti a subliniat că “menţinerea păcii şi stabilităţii politice în Ucraina este esenţială pentru ţara noastră”.

În timpul vizitei pe care Preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman o efectuează în Republica Moldova, a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Cehia privind cooperarea economică şi industrială. Totodată, a fost semnat Memorandumul de înţelegere dintre Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Agenţia Cehă pentru Dezvoltare şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al R. Moldova pentru proiectarea şi implementarea în ţara noastră a Registrului viţei-de-vie şi vinului.

Preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 22-23 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor