Ministru bosniac: 100 de mii de migranţi s-ar îndrepta către UE în următoarele săptămâni

Migranţi în UE
Migranţi în UE (Getty Images)

Ministrul Securităţii bosniac, Fahrudin Radoncic, a susţinut că, în săptămânile următoare, 100.000 de migranţi s-ar putea îndrepta din Grecia spre Europa de Vest.

Radoncic a afirmat că graniţa bosniacă nu va putea gestiona un asemenea val de migranţi: „Frontiera noastră este foarte permeabilă. Nu avem suficienţi [paznici] sau resurse materiale”.

Ministrul bosniac a adaugat că situaţia în lagărele de migranţi din Bosnia se agravează zilnic, taberele deja supraaglomerate primesc şi mai mulţi migranţi, relatează tabloidul austriac Kronen Zeitung.

„Ne lipsesc cel puţin 1.200 de poliţişti de frontieră. În practică, în prezent, se pare că un poliţist trebuie să monitorizeze 25 de kilometri de graniţă. Este imposibil!", a declarat accesta.

Tabăra de migranţi Vucjak, situată în apropierea graniţei cu Croaţia, a fost criticată de diverse grupuri pentru condiţiile grele şi a fost evacuată în decembrie, când guvernul bosniac a transferat migranţii într-o altă zonă din apropiere de Sarajevo.

Înainte de evacuarea taberei, organizaţia Medici fără Frontiere (MSF) a etichetat tabăra ca fiind „un loc periculos şi inuman”.

Peter Ven der Auweraert, coordonator regional al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), a făcut, de asemenea, previziuni similare ministrului Radoncic în decembrie, afirmând că, atunci când vremea se va ameliora, „unii oameni vor începe să se mişte”.

"Realitatea este, după cum ştiţi, că Bosnia şi Herţegovina este o ţară de tranzit", a spus el.

În Grecia, unde majoritatea migranţilor care călătoresc pe ruta balcanică intră pentru prima dată în Europa, guvernul prognozează, de asemenea, o creştere a noilor sosiri.

Alte zone ale rutei balcanice au înregistrat, de asemenea, o activitate mai intensă, precum graniţa dintre Serbia şi Ungaria, unde, doar în ianuarie, 3.400 de migranţi au încercat să treacă gardul de frontieră fortificat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe