Ministrul de externe sirian - la Moscova cu Lavrov. John Kerry - la Londra cu Hague şi Mahmoud Abbas

Secretarul american de Stat John Kerry (Mark Wilson / Getty Images)
Mioara Stoica
09.09.2013

Assad a declarat pentru televiziunea americană CBS că: „nu există nicio dovadă că am folosit armele chimice împotriva poporului meu" pe de altă parte secretarul de stat american John Kerry spune că regimul sirian a folosit armele chimice cel puţin de 11 ori. Preşedintele SUA Barack Obama va acorda şase interviuri la televiziunea americană pentru a sprijini atacul.

Secretarul britanic de Externe, William Hague, s-a întâlnit luni în Londra cu secretarul de stat al SUA, John Kerry, angajat într- un tur al Europei pentru a convinge pe aliaţi de necesitatea un atac militar asupra Damascului.

După întâlnirea de la Ministerul de Externe, şeful diplomaţiei britanice şi colegul său american vor organiza o conferinţă de presă.

La summit-ul G20 de la Sankt Petersburg, Franţa a spus clar că nu se va alătura în operaţiunea militară împotriva Siriei înainte de a fi audiată opinia experţilor ONU. Miniştrii de externe din UE, reuniţi sâmbătă la Vilnius, au fost de acord să aştepte decizia Consiliului de Securitate ONU.

Kerry, aflat duminică la Paris a sugerat că este foarte probabil ca SUA să aştepte rezultatul investigaţiei ONU, în scopul de a vedea acţiunea Rusiei şi a înţelege motivele care stau în spatele acesteia, deoarece până acum a blocat mereu rezoluţiile ONU împotriva Damascului.

Secretarul de stat american John Kerry se va întâlni astăzi la Londra cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a vorbi despre programul discuţiilor începute cu israelienii.

Ministrul de externe sirian Walid al-Mualem, este aşteptat astăzi la Moscova pentru a se întâlni cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Ultima vizită a ministrului al-Mualem în capitala rusă a avut loc în luna februarie.

În eventualitatea unui atac american asupra Siriei, vor fi „ represalii" din partea susţinătorilor Siriei, a declarat Bashar al-Assad, într-un interviu cu televiziunea americană CBS . „Nu există nicio dovadă că am folosit armele chimice împotriva poporului meu", a adăugat el.

Secretarul de stat american John Kerry a răspuns că regimul a folosit arme chimice de cel puţin 11 ori. Luni seară Obama va acorda şase interviuri televiziunilor americane pentru a sprijini atacul.

"Dovezile vorbesc de la sine. Odată cu folosirea deplorabilă a armelor chimice Assad a trecut linia roşie stabilită la nivel internaţional. Pe acest punct putem fi de acord", a declarat secretarul de stat John Kerry, la finalul unei întâlniri care a avut loc la Paris cu miniştrii de externe ai Ligii Arabe. Ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), dintre care unele - în special Arabia Saudită - furnizează arme rebelilor sirieni, au sugerat o intervenţie a comunităţii internaţionale imediată pentru a libera de tiranie poporul sirian”.

În ultimele zile, Washington şi Paris au câştigat sprijinul a şapte ţări din G8 şi a 12 ţări din G20 în favoarea "unui răspuns puternic şi clar" în Siria, fără să fie confirmată nevoia unei soluţii militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor