Ministrul Educaţiei cere măriri salariale cu minim 70% a salariilor din învăţământ

Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu (Epoch Times România)
Ana Ion
20.08.2015

Ministerul Educaţiei a înaintat Guvernului o serie de propuneri vizând majorarea salariilor cadrelor didactice cu procente între 70 şi 177%.

Potrivit gândul.info, din declaraţiile ministrului Sorin Cîmpeanu reiese că propunerea nu a fost făcută sub presiunea pusă în ultimele zile de federaţiile sindicale din învăţământ ci anterior anunţării măririi salariilor medicilor cu 25%, anunţ care a făcut ca sindicaliştii din învăţământ să ceară şi ei majorarea lefurilor.

„Este o propunere pe care Ministerul Educaţiei a înaintat-o înainte de apariţia anunţului de mărire a salariilor din sănătate. În funcţie de pregătire, vechime şi formă, universitar şi preuniversitar, documentul propune creşteri cuprinse între circa 70% şi 177%, adică aproape triplare salarială”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru gândul.info.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că acestea sunt propunerile pe care le-a înaintat Guvernului ca urmare a consultărilor cu sindicatele din învăţământ în cadrul discuţiilor despre noua lege a salarizării.

În ceea ce priveşte momentul la care s-ar putea acorda aceste măriri salariale, Cîmpeanu a declarat că nu ştie. „Rugămintea mea e că atunci când aflaţi dumneavoastră să-mi spuneţi şi mie. E aceeaşi întrebare şi a mea şi a multora”, a declarat ministrul care, în urmă cu două zile, Sorin Cîmpeanu, declarase că nu poate garanta măriri de salarii pentru profesori mai mari decât procentele prevăzute în acordurile încheiate deja cu sindicatele din educaţie, ceea ce însemna măriri cu 5 % în martie şi octombrie.

Reamintim că, marţi, ameninţat de spectrul unei eventuale greve a medicilor, premierul Ponta a anunţat creşterea salariilor doctorilor cu 25%, începând cu octombrie a.c. Imediat după acest anunţ, federaţiile din învăţământ i-au amintit premierului că educaţia este prioritate naţională şi că, înainte de alegerile pentru Cotroceni, le-a promis mai mulţi bani. În consecinţă, cadrele didactice au solicitat ca şi salariile lor să fie mărite, de urgenţă, avertizând că, în caz contrar, ar putea urma o grevă.

Miercuri, a avut loc o întâlnire a conducerii celor trei federaţii sindicale reprezentative din învăţământ, FSLI, FSE Spiru Haret şi Alma Mater, ulterior reuniunii şi i-a cerut premierului Victor Ponta "o întâlnire, în regim de urgenţă, pentru a discuta, în concret, despre majorările salariale suplimentare pentru personalul din învăţământ."

Mai merită menţionat că după ultima majorarea din luna martie a.c., salariul net al unui învăţător debutant ajunge la abia 780 de lei, al unui profesor debutant la 830 de lei, al unui profesor cu definitivatul la 836 de lei în timp ce un profesor la final de carieră câştigă 1.825 de lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor