Ministrul Educaţiei: Educaţia, gratuită în România. Copilul nu plăteşte, doar părinţii lui

Educaţia este gratuită în România. Astfel, statul asigură o parte din bani, părintele o altă parte iar pe copil nu-l costă nimic... a explicat ministrul Educaţiei. Cât despre implicarea părinţilor în decizii... ei bine, părinţii nu se prea pricep, susţine Liviu Pop.
Liviu Pop
Liviu Pop (Facebook)

"Educaţia e gratuită conform Constituţiei. În fapt, cineva trebuie să asigure această gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, copilul nu plăteşte nimic”, a declarat joi, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, la digi24.ro.

Pop a mai precizat că el, ca părinte, cheltuieşte bani cu sandvişul cu care merge copilul la şcoală precum şi cu auxiliarele de care are nevoie copilul.

„Nu avem fondul clasei. Avem o asociaţie de părinţi, bani pe care îi gestionăm noi, nu are nicio influenţă”, a declarat Pop.

Întrebat dacă, în condiţiile în care finanţează educaţia copilului, părinţii nu ar trebui să aibă şi ei un cuvânt de spus în privinţa materiilor, ministrul a răspuns:

"Părintele participă la decizii, dar nu se prea pricep. Neavând o radiografie clară a ceea ce ştie copilul meu pe competenţele de bază, pe trunchiul obligatoriu, eu nu ştiu dacă... Eu iau fetiţa mea, e mai bună la chimie sau la fizică. Nu ştiu dacă e mai bună la română sau la engleză. Nu mi s-a spus, nu ştiu, sunt trei sau patru zone de orientare şcolară, că aşa e făcut sistemul, nu că nu mi-aş dori eu să ştiu. Ce să-i spun eu la opţional să facă? Astronomia? Altă disciplină? De aceea, părintele trebuie să fie partenerul şcolii. Acolo unde părintele este partenerul şcolii, copilul are de câştigat. Noi avem sute de mii de copii cu părinţii în străinătate. Cine face orientarea la ei? Bunicul, mătuşa, strada?”, a răspuns Pop.