Ministrul german al justiţiei: Nu există nicio legătură între atacurile din Paris şi Germania

Ministrul german al justiţiei Heiko Maas a declarat că autorităţile germane nu au reuşit să dovedească existenţa vreunei legături între Germania şi atacurile din Paris. De asemenea, el a respins cererile coaliţiei de guvernare germane pentru adoptarea unor măsuri de securitate suplimentare.
Ministrul german al justiţiei Heiko Maas.
Ministrul german al justiţiei Heiko Maas. (Captură Foto)

Într-un interviu cu ziarul german Welt am Sonntag, ministrul german al justiţiei Heiko Maas a declarat că, “pe baza situaţiei actuale a investigaţiilor, nu există nicio relaţie între Germania şi atacurile din Paris”.

La două săptămâni după atacuri – care ar fi fost revendicate de Statul Islamic şi care s-au soldat cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi – se derulează în paralel mai multe investigaţii, a raportat ziarul.

Biroul procuraturii din Stuttgart, de exemplu, încearcă în prezent să determine dacă există o legătură între atacurile din 13 noiembrie din Paris şi livrarea a patru puşti de asalt din Baden-Württemberg către o adresă din capitala pariziană, conform ziarului Deutsche Welle.

O lege penală “severă”

În ciuda ameninţării serioase împotriva Germaniei şi a potenţialului pentru un atac terorist, Maas a respins cererile venite din sânul guvernului pentru adoptarea unor legi de securitate mai dure.

“În Germania avem deja o lege penală extrem de severă împotriva terorismului. Din acest motiv guvernul federal a căzut de acord că înăsprirea [legii penale] adoptată recent trebuie să fie aplicată cu consecvenţă”, a precizat Maas.

„Forţa deplină a legii”

Ministrul justiţiei, membru al Social Democraţilor (partener minoritar în coaliţia de guvernare), a considerat de asemenea că cererile venite din partea Uniunii Creştin Democrate (partidul cancelarului Angela Merkel) pentru reintroducerea acuzaţiilor de crimă în cazul promovării terorismului reprezintă o „dezbatere inconştientă” la care el nu doreşte să participe.

Maas a declarat pentru Welt am Sonntag că adoptă această poziţie datorită legislaţiei existente în Germania, pe baza căreia au loc în prezent 120 de proceduri împotriva a aproximativ 200 de persoane acuzate care ar avea legătură cu războiul din Siria şi Irak.

Acest lucru arată că cei „care doresc să răspândească frica în rândul nostru prin teroare vor înfrunta forţa deplină a legii”, a mai susţinut Maas.

În timpul interviului, ministrul german al justiţiei şi-a repetat avertismentul împotriva creării unei legături între criza refugiaţilor şi riscul pentru terorismul islamic.

„Refugiaţii sunt victime şi nu criminali”, a concluzionat Maas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe