Ministrul german de Finanţe critică Grecia pentru politica sa privind refugiaţii

Ministrul german al Finanţelor a criticat Grecia pentru modul în care gestionează fluxul de refugiaţi veniţi în Europa din ţări lovite de război precum Siria şi Irak.
Refugiaţii aşteaptă în oraşul sloven Sentilj pentru a trece graniţa sloveno-austriacă, 3 noiembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.12.2015

Într-un interviu publicat duminică în ziarul german Bild am Sonntag, Wolfgang Schaeuble a declarat că Atena a ignorat timp de mai mulţi ani regulile Uniunii Europene, care cer ca refugiaţii să depună o cerere pentru azil în primele ţări ale blocului în care sosesc.

Grecia este principalul punct de intrare – şi în principal un pasaj – pentru majoritatea refugiaţilor ce doresc să ajungă în ţările mai bogate ale Europei. În 2015, cel puţin 800.000 de solicitanţi de azil au sosit în Grecia din Turcia, prin Marea Egee, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Imigraţie (IOM).

Grecia, deja zguduită de o criză economică proprie, a făcut apel în mai multe rânduri pentru ca membrii UE mai bogaţi să facă mai mult pentru a reduce fluxul de refugiaţi.

“Grecia este o ţară aflată într-o criză economică şi înfruntă o criză umanitară majoră”, a declarat premierul grec Alexis Tsipras în luna august, adăugând că “aceste dimensiuni depăşesc capacităţile ţării noastre; ele sunt dimensiuni europene”.

Schaeuble a precizat: “Grecii nu ar trebui să îi învinuiască pe alţii pentru problemele lor ci ar trebui să găsească o modalitate prin care s-ar putea îmbunătăţi”.

În plus, ministrul german de Finanţe a susţinut că tribunalele germane au decis cu ceva timp în urmă că refugiaţii nu sunt trataţi uman în Grecia şi, prin urmare, nu pot fi trimişi înapoi în acea ţară.

Tot duminică, Joachim Herrmann, ministrul de interne pentru statul german sudic Bavaria, a întărit afirmaţiile lui Schaeuble.

“Ceea ce face Grecia este o farsă”, a susţinut Herrmann într-un interviu cu săptămânalul german Die Welt am Sonntag, avertizând că orice ţară care nu îşi respectă angajamentele în privinţa securizării graniţelor sale externe ar trebui să părăsească zona Schengen.

Europa înfruntă cea mai gravă criză a refugiaţilor înregistrată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Mulţi învinuiesc ţările europene importante pentru această criză, susţinând că politicile lor au dus la răspândirea terorismului şi războaielor în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, forţând tot mai mulţi oameni să îşi părăsească locuinţele şi ţările de origine.

În prezent, oficialii din ţările UE se chinuie să găsească un răspuns unit la numărul record de refugiaţi ajunşi pe continent.

Conform datelor recente publicate de IOM, peste un milion de refugiaţi au ajuns pe malurile Europei până acum în acest an. Dintre aceştia, aproximativ 3.700 au murit sau au fost declaraţi dispăruţi în timpul periculoasei lor călătorii spre continentul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor