Ministrul german de Finanţe schimbă placa: Grecia trebuie să primească şansa unui nou început

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
19.08.2015

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat miercuri că nu există nicio garanţie că cel de-al treilea program de salvare financiară (bailout) al Greciei va funcţiona, dar a subliniat că ar fi un lucru iresponsabil să nu i se acorde naţiunii puternic îndatorate oportunitatea unui nou început.

“Bineînţeles, după experienţa ultimilor ani şi [a ultimelor] luni nu există nicio garanţie că totul va funcţiona şi este permis să existe dubii”, a declarat Schaeuble legiuitorilor germani înaintea unui vot asupra pachetului de bailout.

“Dar, ţinând cont de faptul că Parlamentul elen a adoptat deja o mare parte din măsuri, ar fi iresponsabil să nu se folosească oportunitatea pentru un nou început în Grecia”, a adăugat acesta.

Legiuitorii germani au votat miercuri cu 454 de voturi pentru, 113 împotrivă, 18 abţineri în favoarea celui de-al treilea program de bailout elen, deşi cancelarul german Angela Merkel înfruntă opoziţie în sânul propriului său partid.

Noul acord încheiat între Atena şi creditorii internaţionali a pus capăt unui capitol de discuţii lungi şi dificile pentru Grecia, care s-a opus măsurilor de austeritate cerute de creditori timp de mai multe luni înainte să cedeze în faţa ameninţării că va fi exclusă din zona euro.

După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul banilor, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat nemulţumiri în rândul populaţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor