Ministrul german de Interne: “Islamul nu aparţine Germaniei”

Ministrul german de interne Horst Seehofer
Ministrul german de interne Horst Seehofer (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
16.03.2018

Într-un gest de sfidare a cancelarului german Angela Merkel, noul ministru de Interne, Horst Seehofer, a declarat că Islamul nu este o parte a culturii germane. Comentariile sale reflectă eforturile ministrului de a împinge noul guvern german către dreapta.

Un nou guvern german a fost format în cele din urmă, însă marea coaliţie a cancelarului Angela Merkel pare să aibă parte de un început mai puţin liniştit.

Noul ministru de Interne, Horst Seehofer, a declarat joi că nu este de acord cu ideea că islamismul este o parte a culturii germane – o declaraţie pe care Merkel a făcut-o în repetate rânduri începând cu 2015.

“Nu. Islamul nu aparţine Germaniei”, a precizat el într-un interviu acordat publicaţiei germane Bild. “Germania a fost modelată de creştinism”.

Anumite aspecte inspirate din creştinism reprezintă o parte a vieţii zilnice şi a culturii din Germania, a afirmat Seehofer, dând ca exemplu faptul că unele magazine sunt închise în zilele de duminică şi sărbătorile oficiale care corespund sărbătorilor bisericeşti precum Paştele, Rusaliile şi Crăciunul.

Totuşi, Seehofer a declarat pentru Bild că oamenii care practică Islamul sunt bineînţeles o parte a Germaniei.

“Musulmanii care locuiesc cu noi în mod evident aparţin Germaniei”, a precizat el, adăugând că acest lucru “nu înseamnă că renunţăm la tradiţiile şi obiceiurile specifice ale ţării noastre”.

Seehofer preia conducerea Ministerului de Interne, care acum este numit în mod oficial Ministerul de Interne, Construcţii şi Patrie (Heimat).

În interviul cu Bild, Seehofer a respins criticile că noul Cabinet nu include persoane de culoare sau care au origine imigrantă.

“Trebuie să fiu doctor pentru a fi ministru al Sănătăţii?” a întrebat el, adăugând că cineva cu origine imigrantă nu înseamnă că devine automat calificat să fie un bun politician.

Comentariile lui Seehofer descriu de asemenea intenţia politicianului bavarez de a dirija Uniunea Social Democrată (CSU) din Bavaria şi noul guvern german către o direcţie mai conservatoare şi de a câştiga înapoi alegătorii care au trecut în tabăra partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Expresia “Islamul nu aparţine Germaniei” a fost un element central al platformei AfD în alegerile generale din 2017. Partidul populist este acum cel de-al treilea bloc politic în Parlament şi cel mai mare partid de opoziţie din Germania.

Seehofer a mai promis că, în perioada în care va ocupa această funcţie se va mări numărul deportărilor solicitanţilor de azil respinşi.

Liderul CSU s-a ciocnit deseori în trecut cu Merkel şi a fost un critici vocal al politicilor cancelarului german privind refugiaţii şi imigraţia.

Miercuri, Merkel a depus jurământul pentru cel de-al patrulea mandat de cancelar după ce creştin democraţii, CSU şi social democraţii au încheiat un acord de coaliţie după luni de negocieri şi nesiguranţă politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor