Ministrul Lucian Bode, audiat la Curtea de Apel în dosarul "Hidroelectrica". Ce declaraţii a făcut

Lucian Bode
Lucian Bode (Epoch Times România)

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost audiat luni la Curtea de Apel în dosarul „Hidroelectrica”, în care sunt inculpaţi Elena Udrea şi Dan Andronic. La ieşirea de la instanţă, Bode a declarat că a fost audiat în „dublă calitate de martor”.

"Am dat astăzi o declaraţie în calitate de martor, într-o dublă calitate pe care o aveam atunci în 2012, şi anume eram membru în Biroul Politic Naţional al PDL şi în perioada februarie - aprilie 2012 am fost ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. În 2017, am avut această calitate de martor în procesul de urmărire penală, am dat şi atunci o declaraţie la DNA. Mi-am menţinut această declaraţie în faţa instanţei. Justiţia trebuie să se înfăptuiască", a declarat ministrul.

Întrebat de jurnalişti dacă, după ştiinţa sa, au existat contracte cu statul român câştigate de „băieţii deştepţi” din Energie, Bode a relatat cum au stat lucrurile, în opinia sa, la acea vreme.

"Fondul Monetar Internaţional (FMI) avea încheiat cu Guvernul României un acord. Printre obligaţiile asumate de către România în acordul cu FMI era şi aceea de reziliere, renegociere a contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice. Ştiţi foarte bine că am preluat mandatul de ministru al Economiei în perioada în care acest proces de reziliere, renegociere era în derulare, eu în perioada în care am fost ministru am spus în faţa instanţei că-mi amintesc că echipele de negociere de la Hidroelectrica aveau printre altele obligaţia să urmărească:

1 - reducerea perioadei de valabilitate a acestor contracte;

2 - reducerea cantităţii de energie electrica livrată;

3 - creşterea tarifelor la care se vindea energia electrică; şi

4 - introducerea unei clauze de hidraulicitate scăzută, asta însemnând că atunci când era secetă, Hidroelectrica să nu fie obligată să vândă energie în cantitatea contractată.

Acestea sunt chestiunile despre care am vorbit foarte mult public în 2012. Din păcate, misiunea FMI era în derulare când Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a fost demis prin moţiune de cenzură, în 27 aprilie 2012", a explicat ministrul.

Astfel, a adăugat Lucian Bode, la audierile de luni "eu am putut să spun de unde am preluat aceste contracte şi până unde le-am dus, în sensul celor negociate cu FMI".

Reamintim că, în dosarul „Hidroelectrica”, Elena Udrea şi jurnalistul Dan Andronic au fost trimişi în judecată de către DNA în anul 2015. Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă.

Potrivit Europa FM, patronul Cancan i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării şi Turismului de la acea vreme, Elena Udrea, o promisiune a unui om de afaceri, Bogdan Buzăianu. Acesta ar fi intermediat suma de 5 milioane de dolari pentru ca Udrea să-şi exercite influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, şi să menţină, în condiţiile deja negociate, contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne