Ministrul Muncii, ultimatum către şefii Caselor de pensii: Aveţi o săptămână să rezolvaţi problema

Violeta Alexandru
Violeta Alexandru (Epoch Times România)

Noul ministrul al Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, vineri noapte, într-un live de la instituţia pe care o conduce, că şefii Caselor de Pensii au la dispoziţie o săptămână pentru a reduce termenul de procesare a dosarelor de pensii la 45 de zile, aşa cum prevede legea. Ministrul a afirmat că a primit nenumărate semnale potrivit cărora calculul pensiilor este mereu întârziat, drept pentru care a făcut o vizită de lucru la Casa de Pensii a sectorului 6 din Capitală, unde a găsit „un munte de justificări, o groază de scuze”.

„Cele 45 de zile care sunt enunţate în lege sunt de mult depăşite, de fapt, ca o consecinţă a nenumăratelor paliere în care se intervine în calcularea pensiei. Rezultă un proces anevoios, netransparent pentru pensionari, un proces în care omului nu i se comunică datele reale, respectiv cât durează în practică procesarea dosarului lui de pensie. Sunt oameni cărora li se spune un termen, nerespectat ulterior, şi care nu dispun de resurse pentru a-şi asigura cheltuielile zilnice de trai, respectiv plata utilităţilor. Am de gând să iau măsuri în ceea ce priveşte comunicarea corectă a acestor termene, de la momentul depunerii actelor, până la momentul intrării pensiei în contul persoanei, respectiv să înţeleg în profunzime care sunt problemele de sistem şi să iau măsuri în rezolvarea lor. Voi cere oficial statistici, dar impresia mea este că poate ajunge acest termen până la 6 luni în practică”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a mai subliniat că întârzierea ar putea fi cauzată de sistemul informatic, însă nu exclude varianta în care să fie vorba despre un management defectuos.

În acest context, Violeta Alexandru îi avertizează pe şefii Caselor de Pensii că doreşte ca, în maxim o săptămână, să vadă că au găsit soluţii în această problemă.

„Atrag atenţia preşedinţilor caselor de pensii judeţene, preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, că în maxim o săptămână vreau să văd soluţii pentru respectarea termenului de 45 de zile prevăzut de lege. Iar dacă acesta se întâmplă să fie prelungit, vreau să văd dovada trimiterii unor explicaţii clare către oameni cu privire la motivul pentru care există această întârziere. O Românie normală este o Românie în care oamenii îşi primesc pensiile în 45 de zile aşa cum spune legea”, a precizat ministrul Muncii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne