Mişcare neobişnuită: China comunistă se oferă să sprijine Ungaria în probleme de securitate

Wang Xiaohong, ministrul Securităţii Publice din China
Wang Xiaohong, ministrul Securităţii Publice din China (captură foto)

China s-a oferit să susţină Ungaria, partener strategic de lungă durată, în probleme de securitate publică, dincolo de relaţiile comerciale şi de investiţii, în timpul unei întâlniri rare cu premierul Viktor Orban, chiar în momentul în care NATO se străduieşte să îşi extindă reţeaua în Europa, informează Reuters.

China speră să aprofundeze legăturile cu Ungaria în domeniul aplicării legii şi al securităţii, în contextul în care cele două ţări marchează 75 de ani de relaţii diplomatice, i-a transmis săptămâna trecută ministrul Securităţii Publice, Wang Xiaohong, lui Orban, potrivit agenţiei oficiale de ştiri Xinhua.

În timpul unei vizite la Budapesta, Wang a declarat că speră ca astfel de eforturi să fie "un nou punct culminant al relaţiilor bilaterale" în domenii precum combaterea terorismului şi a infracţiunilor transnaţionale.

De asemenea, acestea ar cuprinde şi consolidarea capacităţilor de securitate şi de aplicare a legii în cadrul Iniţiativei Centura şi Drumul a preşedintelui Xi Jinping, care urmăreşte să lege China de restul lumii prin legături comerciale şi de infrastructură.

Wang s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul ungar de Interne Sandor Pinter şi a semnat documente privind cooperarea în domeniul aplicării legii şi al securităţii, a menţionat duminică Xinhua, fără a oferi detalii.

Asigurarea de securitate din partea Chinei vine în contextul în care Ungaria, un aliat al Rusiei, a lucrat pentru a-şi reduce dependenţa faţă de ţările occidentale în ultimul deceniu sub conducerea lui Orban, rezistând recent presiunilor pentru a aproba extinderea NATO în Europa.

Ungaria este singurul stat NATO care nu a ratificat cererea Suediei de aderare la blocul de securitate.

China a criticat NATO, în special după ce blocul a declarat anul trecut că Beijingul i-a contestat interesele, securitatea şi valorile prin "ambiţiile şi politicile sale coercitive".

Presa de stat chineză a calificat NATO drept o provocare "gravă" la adresa păcii şi stabilităţii globale.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, în condiţiile în care blocul îşi cântăreşte legăturile cu a doua cea mai mare economie a lumii din cauza divergenţelor privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale şi invazia rusă în Ucraina.

Afinitatea crescândă a Ungariei faţă de Beijing a creat deja o breşă în frontul colectiv al UE.

În mai multe rânduri, Ungaria s-a dat la o parte sau s-a opus poziţiilor UE critice la adresa Chinei în chestiuni precum drepturile omului şi a salutat investiţiile chineze, în ciuda apelului UE ca membrii să alinieze relaţiile cu China la cele ale blocului.

În Ungaria se află cea mai mare bază logistică şi de producţie a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene potrivit cărora gigantul din domeniul telecomunicaţiilor reprezintă un risc pentru securitatea UE.

Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligenţă artificială Yitu Technology din Shanghai pentru a lucra la soluţii pentru oraşe inteligente, în vederea îmbunătăţirii siguranţei publice şi a activităţii poliţieneşti prin utilizarea inteligenţei artificiale şi a supravegherii.

Ungaria va găzdui în curând prima fabrică europeană a producătorului auto chinez BYD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe