Mişcarea naţionalistă ungară HVIM neagă că ar fi plănuit detonarea unei bombe la Târgu Secuiesc

Reprezentanţii mişcării radical-naţionaliste HVIM acuză SRI că minte în comunicatul privind un eventual atentat la Târgu Secuiesc şi ameninţă cu tribunale internaţionale.
sigla HVIM
sigla HVIM (Facebook)

La scurt timp după reţinerea extremistului Beke Istvan Attila, acuzat că ar fi plănuit un atentat pe 1 Decembrie la Târgu Secuiesc, Mişcarea de tineret 64 de comitate (HVIM), din care acesta ar face parte, a respins acuzaţiile României potrivit cărora intenţiona să detoneze o bombă în centrul României, informează agenţia MTI, preluată de Agerpres.

În replică la informaţia că procurori DIICOT au reţinut un lider local al mişcării suspectat că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în acest oraş marţi în timpul evenimentelor cu ocazia sărbătorii naţionale, HVIM nu doar că a negat acuzele ci, mai mult, susţine că organizaţia sa din Ţinutul Secuiesc a fost expusă la "hărţuieli şi calomnii din partea serviciilor secrete" în ziua de marţi, notează MTI.

HVIM, organizaţie care se autodefineşte ca "radical-naţionalistă" mai susţine că autorităţile nu au găsit "niciun dispozitiv exploziv ce ar fi putut fi utilizat într-un mod imaginat de SRI" aşadar comunicatul de presă emis de SRI pe acest subiect este "plin de minciuni."

În timpul percheziţiilor efectuate, autorităţile nu au găsit nimic altceva decât "steaguri, tricouri, petarde de Anul Nou, un accesoriu optic pentru airsoft şi artificii pentru un tort de zi de naştere", mai afirmă HVIM, adăugând că din cauza "calomniilor absurde" se va adresa tribunalelor internaţionale, presei internaţionale şi organizaţiilor de drepturile omului.

Pe de altă parte, Creştin-Democraţii ce coguvernează în Ungaria au declarat că dacă acuzaţiile se dovedesc întemeiate, vor condamna HVIM deoarece minoritatea etnică maghiară din România a luptat întotdeauna pentru drepturile ei paşnic.

Reamintim că marţi, consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a declarat că extremistul maghiar suspectat de plănuirea unui atac cu explozibil la Târgu Secuiesc era de mai mult timp în atenţia SRI, iar viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol nicio clipă.

"Există un dispozitiv explozibil improvizat care ar fi avut efecte extrem de grave dacă ar fi fost detonat, s-ar fi soldat cu victime, însă nu am detalii despre ce dispozitiv este vorba. Nu a ajuns să fie plantat acolo în mulţime. (...) A fost tot timpul în atenţia noastră. Nu a fost pusă în pericol nicio secundă integritatea sau viaţa cetăţenilor români", a declarat Marincea la un post TV.

De asemenea, în comunicatul oficial al instituţiilor statului român se preciza că "în cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naţionalist-extremistă ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului ”Ţinut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne