Extremistul acuzat că ar fi plănuit un atentat de 1 Decembrie, arestat pentru 30 de zile

Reţinut marţi de DIICOT, extremistul de etnie maghiară care plănuia să detoneze o bombă artizanală la Târgu Secuiesc, în timpul ceremoniilor de 1 decembrie, a fost trimis după gratii.
DIICOT
DIICOT (facebook.com)

Beke Istvan Attila, românul de etnie maghiară acuzat că ar fi plănuit un atentat terorist la Târgu Secuiesc de 1 Decembrie, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Anchetatorii l-au reţinut pe Beke Istvan Attila marţi, în jurul orei 04.00, pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. Seara, Beke Istvan Attila a fost adus la sediul DIICOT central pentru audieri, pentru ca ulterior, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti să dispună arestarea acestuia pentru 30 de zile.

Reamintim că, potrivit DIICOT, românul de etnie maghiară plănuia să detoneze o bombă artizanală în cel mai aglomerat loc din Târgu Secuiesc, chiar în timpul ceremoniilor de 1 decembrie.

În opinia lui Mădălin Guruianu, şefului PNL de la Sfântu Gheorghe, Beke Istvan Attila ar fi aceeaşi persoană care anul trecut, pe 1 Decembrie, a arborat drapele negre pe mai multe clădiri din centrul oraşului Târgu Secuiesc. La momentul respectiv, edilul a depus plângere la poliţie împotriva lui Attila însă procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale, relatează B1 TV.

Cu ocazia percheziţiilor, anchetatorii au descoperit 210 materii explozive de categoriile II şi III, dispozitive electronice de iniţiere, temporizor al impulsurilor electronice, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte folosite de conductorii de blindaje militare, precum şi un amplificator de imagine.

Beke Istvan Attila, despre care DIICOT susţine că ar fi un membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, nu apucase să asambleze materiile explozive şi dispozitivele atunci când au avut loc percheziţiile. Dacă ar fi fost asamblat, dispozitivul putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor, potrivit Mediafax.

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte, arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne