Mişu Negriţoiu intră cu totul în colimator. Şeful ASF acuzat că a fost ofiţer acoperit

Mişu Negriţoiu
Mişu Negriţoiu (Captură Youtube)

Şeful Autorităţii pentru Supraveghere Financiara, Mişu Negriţoiu, primeşte o nouă lovitură de imagine. Jurnalistul Sabin Orcan a prezentat în cadrul emisiunii sale de pe B1 TV fragmente dintr-un interviu publicat în anul 1995 în care un fost agent al Direcţiei de Informaţii Externe (D.I.E.) dezvăluie că Negriţoiu i-a fost coleg.

”Tot la I.C.E. ARPIMEX a lucrat (din 1986, dacă nu mă înşel), fiind coleg cu mine, Mişu Negriţoiu, şi el ofiţer acoperit, care avea să conducă în Statele Unite sucursala ARPIMEX-ului, TOMIS”, declara Didi Secrieru, devenit om de afaceri după 1989.

Conform lui Secrieru, I.C.E. ARPIMEX se ocupa, oficial, în special de exportul articolelor de pielărie şi marochinărie şi de importul materiilor prime necesare acestei industrii. Neoficial însă se ocupa şi de deturnarea banilor în aşa numitele conturi ale lui Ceauşescu.

Prezentarea fragmentelor din interviul de acum 20 de ani vine în contextul în care Realitate TV a scos şi ea, luni, o altă ştire bomba despre Negriţoiu, relatând că în 2003-2004, Negriţoiu ar fi încuviinţat o tranzacţie ilegală care încălca embargoul economic impus de SUA Iranului.

Potrivit Realitatea.net, Ministerul de Finanţe al SUA îl acuză pe şeful ASF, Mişu Negriţoiu că, din postura de şef al filialei din România a Băncii olandeze ING, a încuviinţat o tranzacţie ilegală, care încălca sancţiunile economice impuse de SUA, Iranului. Mai mult, Mişu Negriţoiu ar fi încuviinţat modificarea conţinutului unor documente bancare pentru a ascunde că ING România s-a implicat în încălcarea embargoului. Valoarea tranzacţiei se ridica la 1,2 milioane de dolari.

Ulterior publicării acestei ştiri de către Realitatea.net, Mişu Negriţoiu a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că acţiunile în 2003 - 204 nu au fost coordonate de el, iar asocierea numelui său cu acest scandal este speculativă

Redăm, în continuare, fragmentele din interviul publicat în "Lumea liberă românească", în august 1995 şi readus la lumină de Sabin Orcan.

Liviu Vălenaş: Care era obiectul de activitate al întreprinderii ARPIMEX?
Didi Secrieru: I.C.E. ARPIMEX se ocupa în special de exportul articolelor de pielărie şi marochinărie şi de importul materiilor prime necesare acestei industrii. Asta în mod oficial. În mod neoficial, se ocupa şi de deturnarea banilor în aşa numitele conturi ale lui Ceauşescu. (…)

Liviu Vălenaş: De ce era atât de important pentru regimul comunist exportul de articole de pielărie şi marochinărie?
Didi Secrieru: Era un sector pe de o parte profitabil pentru economia românească, mai ales exportul de încălţăminte de la Oradea, la sectorul "stradă". Pe de altă parte, I.C.E. ARPIMEX era ideal pentru desfăşurarea altor activităţi, în beneficiul exclusiv al Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii. În 1980 la I.C.E. ARPIMEX a fost numit un nou director general, al cărui frate era director plin în D.I.E., secţiunea contraspionaj, cu grad de colonel. Mai târziu ne-am dat seama că şi directorul nostru era ofiţer D.I.E. acoperit, cu grad înalt! Tot la I.C.E. ARPIMEX a lucrat (din 1986, dacă nu mă înşel), fiind coleg cu mine, Mişu Negriţoiu, şi el ofiţer acoperit, care avea să conducă în Statele Unite sucursala ARPIMEX-ului, TOMIS. Momentul 22 decembrie 1989 avea să-l găsească în această funcţie. Ulterior, a devenit ministru al Reformei în guvernul Văcăroiu.

Liviu Vălenaş: Domnule Secrieru, vă propun să abordăm un alt subiect. Presa din România a publicat de mai multe ori, ca o caracteristică generală, că "reformatorii din guvernul Văcăroiu aparţin fostei D.I.E.", în timp ce "conservatorii ar aparţine fostului Comitet de Stat al Planificării". Ce părere aveţi?
Didi Secrieru: "Reformatori"? "Conservatori"? Pot să spun că sunt nişte prostii! Evident că în guvernul Văcăroiu au fost şi sunt cadre ale fostei D.I.E., aşa cum sunt Mişu Negriţoiu, Mircea Coşea, Teodor Meleşcanu şi alţii. Pe de altă parte, este clar că în guvernul Văcăroiu nu există autentici reformatori, iar dacă presa caută să-i identifice, atunci întreb şi eu cum s-au manifestat aceştia în direcţia economiei reale de piaţă?”

Reamintim că ASF, instituţie la a cărei conducere Negriţoiu a fost numit după arestarea lui Dan Radu Ruşanu, acuzat de constituirea unui grup infracţional autorizat, reglementează piaţa de capital din România. Totodată, ASF este locul de muncă de unde îşi încasează salariile soţii şi copii ai unor politicieni şi oameni politici cu mare influenţă. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne