Moartea subită a lui Li Keqiang, fostul lider numărul doi al Chinei, i-a şocat pe mulţi

Premierul chinez Li Keqiang, septembrie 2013
Premierul chinez Li Keqiang, septembrie 2013 (Lintao Zhang / Pool / Getty Images)
D.B.
29.10.2023

Moartea subită a lui Li Keqiang, fostul lider numărul doi al Chinei, a şocat multe persoane din ţară, fiind aduse omagii fostului oficial care a promis reforme orientate spre piaţă, dar a fost marginalizat politic, potrivit AP News.

Li Keqiang, care a murit vineri dimineaţă în urma unui atac de cord, a fost timp de un deceniu principalul oficial specialist în economie, ajutând la navigarea celei de-a doua economii a lumii prin provocări precum creşterea tensiunilor politice, economice şi militare cu Statele Unite şi pandemia COVID-19.

"Li a fost lăudat ca un membru excelent (al Partidului Comunist Chinez), un soldat comunist loial şi testat în timp şi un revoluţionar proletar, om de stat şi lider remarcabil al partidului şi al statului", a declarat agenţia oficială de ştiri Xinhua în scurtul său necrolog.

Li era cunoscut pentru că susţinea afacerile private, dar şi-a pierdut o mare parte din influenţă pe măsură ce preşedintele Xi Jinping a acumulat din ce în ce mai multă putere şi a ridicat serviciile militare şi de securitate în ajutorul "marii întineriri a naţiunii chineze".

Un hashtag legat de moartea sa pe platforma chineză de socializare Weibo a atras peste 1 miliard de vizualizări în doar câteva ore. La postările despre Li, butonul "like" a fost transformat într-o margaretă - o floare obişnuită pentru înmormântări în China, iar mulţi utilizatori au comentat "odihneşte-te în pace". Alţii au numit moartea sa o pierdere şi au spus că Li a muncit din greu şi a contribuit foarte mult pentru China.

Cu toate acestea, guvernul chinez nu a avut prea multe de spus imediat despre Li. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, le-a cerut reporterilor să se refere la informaţiile agenţiei oficiale de ştiri Xinhua şi la necrologul publicat ulterior.

"Suntem profund îndureraţi de dispariţia tragică a tovarăşului Li Keqiang din cauza unui atac de cord subit", a declarat ea.

Xia Fan, în vârstă de 20 de ani, din Beijing, s-a declarat întristată de moartea lui Li, pe care l-a numit "un premier cu adevărat conştiincios şi responsabil". Ea a spus că mintea ei a rămas goală când a auzit prima dată vestea.

"El a însoţit cu adevărat creşterea generaţiei noastre, aşa simt în inima mea", a adăugat ea.

Designerul Chen Hui a afirmat că Li a contribuit foarte mult la dezvoltarea Chinei.

"Dacă ar fi să vorbesc despre el, este imposibil să termin într-o singură zi. Este păcat", a spus Chen.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat condoleanţele cu privire la decesul lui Li, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Nicholas Burns, ambasadorul SUA în China, a transmis, de asemenea, condoleanţe familiei lui Li, guvernului chinez şi poporului chinez, atât în engleză, cât şi în chineză, pe X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Ambasada Japoniei în China şi-a exprimat condoleanţele pe Weibo, menţionând că Li a vizitat Japonia în 2018 şi că a jucat un rol important în relaţiile dintre cele două ţări.

Li, un economist vorbitor de limba engleză, făcea parte dintr-o generaţie de politicieni şcolarizaţi într-o perioadă de mai mare deschidere faţă de ideile liberale occidentale. Introdus în politică în timpul haoticei Revoluţii Culturale din 1966-1976, el a ajuns la prestigioasa Universitate Peking, unde a studiat dreptul şi economia, mai degrabă pe baza meritelor proprii decât prin conexiuni politice.

El a fost considerat drept succesorul preferat al fostului lider al Partidului Comunist Hu Jintao în funcţia de preşedinte în urmă cu aproximativ un deceniu. Dar nevoia de a echilibra facţiunile din partid a determinat conducerea să îl aleagă pe Xi, fiul unui fost vicepremier şi senior al partidului, drept candidat de consens.

Cei doi nu au format niciodată ceva asemănător cu parteneriatul care a caracterizat relaţia lui Hu cu premierul său, Wen Jiabao - sau a lui Mao Zedong cu redutabilul Zhou Enlai -, deşi Li şi Xi nu au fost niciodată în dezacord deschis în privinţa aspectelor fundamentale.

În octombrie anul trecut, Li a fost eliminat din Comitetul permanent în cadrul unui congres al partidului, în ciuda faptului că era cu mai mult de doi ani sub vârsta informală de pensionare de 70 de ani. El a demisionat în martie şi a fost succedat de Li Qiang, un apropiat al lui Xi din perioada în care acesta se afla în guvernul provincial. Plecarea sa a marcat o îndepărtare de tehnocraţii calificaţi care au ajutat la conducerea economiei chineze în favoarea unor oficiali cunoscuţi în principal pentru loialitatea lor incontestabilă faţă de Xi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor