Moldova îndeamnă UE să salveze Transnistria de sub influenţa lui Vladimir Putin

Mihai Popşoi - ministrul de externe al Republicii Moldova
Mihai Popşoi - ministrul de externe al Republicii Moldova (parlament.md)
D.B.
11.03.2024

Republica Moldova a îndemnat UE să salveze Transnistria de la a cădea sub influenţa lui Vladimir Putin, potrivit The Telegraph.

"Dacă Ucraina nu ar reuşi să reziste, atunci noi suntem următorii la rând. Cetăţenii noştri sunt pe deplin conştienţi de această ameninţare", a declarat Mihai Popşoi, ministrul de Externe al R. Moldova.

Comentariile şefului diplomaţiei moldovene vin în contextul în care liderii europeni se grăbesc să îşi consolideze sprijinul pentru fosta republică sovietică.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a încheiat zilele trecute, la Paris, un nou acord de securitate cu preşedinta R. Moldova, Maia Sandu.

Săptămâna trecută, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat în parlament că, dacă lui Putin i se permite să învingă Ucraina, "Moldova ar fi în pericol".

În timp ce R. Moldova se străduieşte pentru a adera la UE, Moscova şi-a intensificat eforturile de destabilizare a ţării, încurajând separatiştii din enclava pro-rusă Transnistria să se desprindă, în încercarea de a-şi păstra autoritatea în regiune.

Popşoi a făcut apel la ţările UE să sprijine aderarea Moldovei la blocul comunitar şi să ofere investiţii străine, argumentând că o mai mare aliniere europeană ar contribui la aducerea stabilităţii în regiune.

"Aderarea Republicii Moldova la UE este un factor de atracţie foarte puternic pentru regiunea transnistreană, care va beneficia, de asemenea, de aceste evoluţii pozitive. Dorim să le oferim oportunităţi din punct de vedere economic în schimbul reintegrării ţării", a specificat el.

Relaţiile au fost mult timp instabile între Chişinău şi Transnistria, o fâşie subţire de pământ la graniţa cu Ucraina, care a fost controlată de facto de forţele pro-ruse de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, dar care este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Republicii Moldova.

"Rănile sunt încă proaspete pentru multe familii moldoveneşti", a menţionat Popşoi cu privire la războiul transnistrean care a divizat ţara începând cu 1990.

De când Rusia a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei, Chişinăul este îngrijorat că Moscova ar putea folosi Transnistria pentru a deschide un nou front în sud-vest, în direcţia Odesa.

Tensiunile au atins un punct culminant săptămâna trecută, când oficialii transnistreni au făcut apel la "protecţia" rusă, trăgând un semnal de alarmă privind un potenţial plan de anexare.

Declaraţia a fost făcută la câteva zile după ce Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că drepturile separatiştilor pro-ruşi din Transnistria trebuie respectate şi cu o zi înainte de discursul anual al lui Putin.

În cele din urmă, nu s-a întâmplat nimic, dând dreptate unei analize a serviciilor de informaţii moldoveneşti care a descris complotul ca fiind "o altă campanie pentru a crea isterie".

Kremlinul are aproximativ 1.500 de soldaţi staţionaţi permanent în regiune şi a avertizat Ucraina şi Republica Moldova că un atac asupra acestora ar atrage consecinţe grave.

Dar, mai mult decât ameninţarea unei invazii, R. Moldova este îngrijorată de încercările Rusiei de a semăna instabilitate prin dezinformare.

"Luăm această retorică belicoasă cu un grăunte de sare. Ameninţarea iminentă la adresa graniţelor noastre este mai mică, dar ameninţarea la adresa spaţiului nostru informaţional, a sistemului nostru politic, rămâne puternică", a declarat Popşoi.

Analiştii din domeniul apărării cred că Moscova şi-a intensificat campania de dezinformare împotriva Republicii Moldova din cauza îngrijorării că alinierea crescândă a ţării la UE ameninţă să submineze autoritatea Rusiei în regiune.

Oficialii moldoveni au dansat mult timp "pe placul Moscovei", bazându-se pe statutul de neutralitate al ţării ca o garanţie a securităţii, a declarat Popşoi. Dar în ultimii ani şi, în special în urma deciziei Moldovei de a susţine Ucraina, cele două ţări au avut divergenţe puternice.

Dr. Jack Watling, cercetător în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute (RUSI), consideră că intenţia Kremlinului în răspândirea dezinformării este de a răsturna actualul guvern şi de a instala un regim pro-rus.

"Înlocuirea preşedintelui cu un politician moldovean care priveşte favorabil Rusia este scopul final", a declarat el.

Într-un raport recent, el a descris modul în care maşinăria de dezinformare a Rusiei încearcă să o învinovăţească pe preşedinta Maia Sandu pentru problemele economice ale ţării şi să exacerbeze ameninţarea pe care relaţiile consolidate cu UE o reprezintă pentru populaţia rusofonă din Transnistria din Moldova.

"Bineînţeles, Kremlinul este foarte interesat să menţină o stare de anxietate ridicată în Moldova, o stare de dezordine, o stare în care furia faţă de guvern ar fi crescută", a declarat Popşoi.

Răspândirea dezinformării în acest mod are, de asemenea, un impact în lanţ asupra economiei Moldovei, care a fost puternic afectată de invazia rusă în Ucraina.

"Situaţia noastră economică este deja complicată. Aşa că orice stare de risc nejustificat şi sporit nu ne ajută să ţinem situaţia economică sub control şi să atragem alţi investitori", a recunoscut Popşoi.

Pentru a asigura stabilitatea pe termen lung a Republicii Moldova şi, odată cu aceasta, pentru a consolida frontiera estică a Europei, ministrul moldovean de Externe consideră că investiţiile europene sunt esenţiale.

"Apreciem peştele, dar ne-ar fi mult mai bine cu undiţa de pescuit. O investiţie în pacea şi stabilitatea din regiunea noastră este o investiţie în pacea şi stabilitatea în Europa mai largă şi în lume. Potenţialul prejudiciu şi costul mai departe este mult mai mare decât investiţia în pace şi stabilitate şi inviolabilitatea frontierelor plătită acum.

Viitorul european al Republicii Moldova nu poate fi luat ostatic de acest conflict. În acelaşi timp, am subliniat, de asemenea, importanţa ca guvernul Republicii Moldova să întreprindă toate eforturile pentru a se asigura că întreaga populaţie a Republicii Moldova poate beneficia de procesul de integrare în UE", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor