Moldovenii au aşteptări mari de la vizita lui Jose Manuel Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. (UWE ZUCCHI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
28.11.2012

La Chişinău se fac ultimele pregătiri pentru întâmpinarea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care va efectua o vizită de două zile, joi şi vineri, în R. Moldova, vizită de la care moldovenii au aşteptări mari.

Vizita are loc la invitaţia premierului R. Moldova, Vlad Filat.

Peste 1.000 de poliţişti şi angajaţi ai serviciilor secrete vor asigura securitatea oficialului european pe timpul sejurului său în Chişinău, traficul urmând a fi blocat pe câteva dintre arterele principale ale oraşului pentru a facilita deplasările înaltului oaspete.

Preşedintele CE soseşte joi seara la Chişinău, iar primul obiectiv vizitat vor fi beciurile de la Cricova, un adevărat oraş subteran în care sunt depozitate cele mai selecte vinuri ale R. Moldova, ţară cu tradiţii viticole recunoscute la nivel mondial.

Vineri, Barroso are în agendă întrevederi cu Vlad Filat, cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu preşedintele parlamentului, Marian Lupu, dar se va întâlni şi cu liderii fracţiunilor politice ale opoziţiei, dacă aceştia nu vor boicota întâlnirea. Punctul culminant al vizitei îl reprezintă discursul lui Jose Manuel Barroso, la Palatul Naţional, moment la care au fost invitate aproximativ 1.800 de persoane.

Aşteptările de la acest eveniment sunt foarte mari în stânga Prutului, reformele iniţiate de Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), coaliţia de guvernare, pentru apropierea de UE fiind greu suportate de cetăţenii ţării, considerată cea mai săracă din Europa. Prima vizită a unui preşedinte al Comisiei Europene ar trebui să aducă populaţiei certitudinea că eforturile pentru integrare vor fi răsplătite. Prezenţa lui Barroso vine într-un moment în care numărul susţinătorilor aderării la structurile euro-atlantice a scăzut drastic în R. Moldova, tot mai mulţi cetăţeni văzând ca o oportunitate mai bună integrarea în structurile Uniunii Euro-asiatice gândită de Rusia pentru menţinerea foştilor sateliţi în sfera de influenţă a Moscovei.

Republica Moldova negociază, din 2010, un Acord de asociere cu Uniunea Europeană, sperând să-l semneze până la sfârşitul anului viitor şi, în paralel, să obţină şi un sistem de liberalizare a regimului de acordare a vizelor de călătorie în spaţiul comunitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor