Moscova condamnă încălcarea suveranităţii spaţiului sirian de către Israel

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Miercuri dimineaţă, Israelul a raportat efectuarea mai multor lovituri aeriene pe teritoriul sirian, atacând zeci de ţinte militare care ar fi fost forţe „iraniene” şi siriene.

Atacurile israeliene împotriva Siriei reprezintă o încălcare a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale acestei ţări şi conduc la escaladarea tensiunilor din regiune, a declarat miercuri ministrul rus de Externe.

"Recent, intensitatea atacurilor israeliene cu rachete şi bombe pe teritoriul sirian a crescut brusc ... Această evoluţie generează o serioasă preocupare şi opoziţie de la Moscova. Considerăm că este extrem de importantă respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Arabe Siriene şi a altor state din regiune", a declarat Ministerul de Externe.

"Între timp, acţiunile Israelului nu fac decât să genereze tensiuni şi să consolideze potenţialul de conflict în jurul Siriei şi să contracareze eforturile de normalizare a situaţiei", a adăugat ministerul.

Miercuri dimineaţă, mass-media siriană a raportat că apărarea aeriană siriană a detectat şi distrus mai multe rachete ostile care se apropiau de Damasc începând cu 1:30, ora locală. Aproximativ 20 de explozii au fost înregistrate succesiv.

O sursă militară a declarat că avioanele israeliene şi-au lansat atacurile atât pe teritoriul disputat al Înălţimilor Golan, cât şi din spaţiul aerian libanez.

Ulterior, armata israeliană, care admite rareori atacurile efectuate pe teritoriul sirian, a publicat o declaraţie care confirmă că atacul a avut loc şi că forţa aeriană a vizat zeci de ţinte militare în Siria, inclusiv presupuse „forţe iraniene”.

În ultimii ani, Israel a efectuat sute de atacuri în Siria şi alte zeci în Liban, Gaza şi Irak împotriva a ceea ce a considera că sunt presupuse elemente iraniene.

Guvernul sirian a invitat consilieri iranieni şi mişcarea militantă libaneză Hezbollah în ţară în timpul conflictului civil pentru a ajuta la lupta împotriva terorismului din Damasc.

Tel Aviv a susţinut că aceste forţe ar putea fi folosite într-un război dus de Iran împotriva Israelului.