Moscova critică rezoluţia privind Tezaurul României: Bucureştiul foloseşte platforme rusofobe pentru a ne atribui datoriile sale fantomă

Maria Zaharova
Maria Zaharova (Captură ecran)
Andrei Popescu
16.03.2024

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacţionat, vineri, după ce Parlamentul European a votat o rezoluţie privind returnarea aurului românesc trimis pentru păstrare în Rusia, susţinând că Moscova nu numai că a returnat deja Bucureştiului tot aurul pe care România l-a trimis Rusiei în anii 1916-1917, dar i-a şi iertat acestei ţări o datorie uriaşă, depăşind cu mult valoarea respectivei rezerve de aur.

De asemenea, Zaharova a declarat, într-o postare pe contul său de Telegram, că Uniunea Europeană încearcă să atribuie Rusiei datorii inexistente, din cauza problemelor economice cu care se confruntă ţările membre:

„România - fost aliat al lui Hitler - utilizează platforme rusofobe, ca de exemplu Parlamentul European, gata de orice manifestare rusofobă, pentru a ne atribui datoriile sale fantomă vechi de un secol, aparent cu scopul de a-şi îmbunătăţi situaţia deplorabilă din economia naţională pe fondul grevelor fermierilor în toată ţara”, a precizat ea, citată de Agerpres.

În plus, Zaharova a precizat că toate datoriile României către Federaţia Rusă şi URSS, conform experţilor, se ridică la aproximativ „1.365-1.665 tone de aur, adică de 20-25 de ori valoarea întregii rezerve de aur a României trimisă în Rusia în anii 1916-1917”.

„Rusia a returnat aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare în timpul dezvoltării relaţiilor sovieto-române. În special, (preşedintele Republicii Socialiste România în anii 1974-1989, Nicolae) Ceauşescu scria în jurnalele sale că 80% din rezervele regale au fost repatriate în România în 1948-1949”, a mai spus ea.

La rândul său, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte ale Consiliului Securităţii, a lansat, vineri, un atac la adresa României, după ce Parlamentul European a votat o rezoluţie privind returnarea aurului românesc trimis pentru păstrare în Rusia, susţinând că documentul este o „obrăznicie” şi că Uniunea Europeană „nu poate fi decât trimisă la naiba”. În plus, Medvedev a afirmat că românii nu sunt o „naţiune” ci doar „un fel de a fi”.

Reamintim că, joi, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a anunţat că Parlamentul European a votat, cu largă majoritate de voturi, Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat ilegal de Rusia.

„Succes uriaş în Parlamentul European! Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia a fost votată cu largă majoritate de voturi. Rezoluţia pe care am iniţiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Este o chestiune de demnitate naţională.

România nu poate şi nu trebuie să accepte nimic mai puţin decât restituirea celor 91,5 tone de aur şi a întregului Tezaur cultural. Le mulţumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare şi susţinere. A însemnat mult. Mulţumesc, bineînţeles, Băncii Naţionale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluţie a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României”, a scris Tomac pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Tomac a afirmat că România nu este singură în acest demers, adăugând că „avem recunoaştere şi sprijin european ferm”.

„După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România şi împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunţăm!”, a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor