Moscova încearcă să interfereze cu scena politică britanică. Parlamentul şi presa, luate în vizor de spionii ruşi [The Guardian]

Palatul Westminster - Casa Parlamentului Britanic
Palatul Westminster - Casa Parlamentului Britanic (Domeniu Public - Wikipedia)
D.B.
08.12.2023

Spionii ruşi au vizat parlamentari britanici, colegii, funcţionari publici, jurnalişti şi alţii prin piraterie cibernetică încă din 2015, ca parte a unei încercări concertate de a se amesteca în politica britanică, a declarat un oficial al Ministerului britanic de Externe, citat de The Guardian.

Leo Docherty, ministru în subordinea lui David Cameron, a declarat în Camera Comunelor că Serviciul Federal Rus de Securitate foloseşte "interferenţa cibernetică" pentru a viza persoane cu legături politice.

Potrivit lui Docherty, un grup rusesc s-a aflat în spatele unui hacking din 2018 care a vizat site-ului Institute for Statecraft [un think tank pro-democraţie fondat în 2009 care promovează drepturile omului şi educaţia în domeniul guvernării - n.n.] şi, ca urmare, două persoane au fost "desemnate" în cadrul regimului de sancţiuni cibernetice.

Ambasadorul rus a fost convocat joi dimineaţă la Ministerul Afacerilor Externe pentru a fi informat cu privire la aceste sancţiuni.

"Pot confirma astăzi că Serviciile Federale de Securitate ruseşti, FSB, se află în spatele unui efort susţinut de a interfera în procesele noastre democratice. Acestea au vizat membri ai acestei camere şi ai [Camerei Lorzilor]. Ei au vizat funcţionari publici, jurnalişti şi ONG-uri. Au vizat persoane şi entităţi de profil înalt cu o intenţie clară - folosirea informaţiilor pe care le obţin pentru a se amesteca în politica britanică", a declarat Docherty.

Oficialul britanic a declarat că un grup numit Centre 18, o unitate din cadrul FSB, a fost implicat în spionajul cibernetic, iar un grup subordonat numit Star Blizzard a fost implicat în activitatea de piraterie informatică vizând "parlamentari britanici din mai multe partide".

El a afirmat că grupul a "scurs şi amplificat în mod selectiv publicarea de informaţii sensibile în slujba obiectivelor de provocare ale Rusiei".

Docherty a declarat că hackerii s-au angajat în cercetări amănunţite şi "s-au dat drept contacte care par legitime şi creează o abordare credibilă, căutând să construiască o relaţie înainte de a livra un link maliţios". El a precizat că aceştia vizează în principal conturile personale.

"Rusia are un istoric de lungă durată în ceea ce priveşte activităţile cibernetice nesăbuite, nediscriminatorii şi destabilizatoare", a declarat Docherty în faţa parlamentarilor.

În timpul unei călătorii în SUA, ministrul britanic de Externe David Cameron a declarat că "încercările Rusiei de a interveni în politica britanică sunt complet inacceptabile şi caută să ameninţe procesele noastre democratice".

"În ciuda eforturilor lor repetate, au eşuat. Sancţionându-i pe cei responsabili şi convocându-l astăzi pe ambasadorul rus, le expunem încercările maligne de influenţă şi punem în lumină încă un exemplu al modului în care Rusia alege să acţioneze pe scena mondială.

Vom continua să lucrăm împreună cu aliaţii noştri pentru a expune activităţile cibernetice secrete ale Rusiei şi pentru a trage Rusia la răspundere pentru acţiunile sale", a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

Parlamentarii s-au plâns anterior că au fost vizaţi de hackeri, laburistul Ben Bradshaw afirmând în 2019 că a crezut că a fost subiectul unei interferenţe din partea Rusiei. Guvernul rus a fost, de asemenea, suspectat în 2017 că se află în spatele unui atac cibernetic asupra parlamentului care a spart zeci de conturi de e-mail aparţinând parlamentarilor şi colegiilor.

Dominic Raab, fostul ministru de Externe, a declarat anterior că Rusia a fost implicată în scurgerea de documente legate de comerţul dintre Marea Britanie şi SUA, iar Docherty a afirmat că acum se crede că Star Blizzard este responsabil.

Astfel, aceasta este cea mai puternică confirmare din partea guvernului care crede că Rusia încearcă în mod sistematic să interfereze în procesele democratice din Marea Britanie.

Un raport acuzator al Comisiei pentru informaţii şi securitate a parlamentului a constatat în 2020 că guvernul britanic şi agenţiile de informaţii nu au reuşit să efectueze nicio evaluare adecvată a încercărilor Kremlinului de a interveni în referendumul Brexit din 2016.

Raportul privind Rusia, amânat de mult timp la acea vreme, a declarat că miniştrii au închis de fapt ochii la acuzaţiile de interferenţă rusească. Acesta spunea că guvernul "nu a văzut şi nu a căutat dovezi ale vreunei interferenţe reuşite în procesele democratice din Regatul Unit" la momentul respectiv şi a precizat că nu s-a făcut niciun efort serios în acest sens.

David Lammy, ministrul de Externe din umbră al Partidului Laburist, a declarat că ştirea este "îngrijorătoare şi reprezintă un atac la adresa democraţiei britanice".

"Vine în timp ce ne apropiem de 2024, anul alegerilor din SUA, India şi UE [...] Este ministrul încrezător că au descoperit întreaga amploare a acestui atac cibernetic? [...] Şi a existat vreo acţiune specifică pentru a răspunde la atacul cibernetic asupra parlamentarilor pe care l-a dezvăluit astăzi şi, dacă nu, de ce nu? În al treilea rând, pe măsură ce ne apropiem de alegeri, ce măsuri ia guvernul pentru a asigura integritatea procesului democratic?", a spus Lammy.

Docherty a declarat că "au fost întreprinse acţiuni specifice" pentru a îmbunătăţi măsurile preventive împotriva atacurilor cibernetice, dar că acum este vorba de o mai mare vigilenţă din partea tuturor părţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor