Moscova intenţionează în continuare să obţină o Ucraina „cu adevărat rusească”, susţine Lavrov

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Maxim Shemetov/AFP via Getty Images)
Redacţia
20.04.2024

După mai mult de doi ani de lupte intense în Ucraina, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reafirmat vineri dreptul revendicat de Moscova de a conduce ţara vecină, potrivit DPA.

Cel mult, viitorul vestului Ucrainei este neclar, a declarat Lavrov pentru mai multe posturi de televiziune ruseşti într-un interviu acordat la Moscova.

În caz contrar, va exista doar o Ucraina "care este cu adevărat rusă, care vrea să facă parte din lumea rusă, care vrea să vorbească în limba rusă şi să îşi educe copiii", a spus el.

Nu s-a pus problema unei alternative, potrivit lui Lavrov, în vârstă de 74 de ani, care ocupă funcţia de ministru de externe din 2004 şi este un susţinător şi confident al preşedintelui Vladimir Putin.

Rusia nu doreşte să atace statele NATO, aşa cum se afirmă în Occident pentru a speria alegătorii, a declarat Lavrov.

"Dar dacă vor dori să împingă graniţele NATO până la graniţele noastre, atunci vom şti, desigur, cum să împiedicăm acest lucru în Ucraina".

La fel ca şi alţi membri de rang înalt ai conducerii de la Moscova, Lavrov a declarat că Rusia este pregătită pentru discuţii cu Ucraina, dar numai în anumite condiţii.

Nu va exista o încetare a focului în timpul unor eventuale negocieri, discuţiile cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sunt inutile, iar Kievul va trebui să se îndepărteze de formula sa de pace, a spus el.

În toamna anului 2022, Zelenski a elaborat o listă de 10 puncte pentru încheierea păcii, care includeau retragerea trupelor ruseşti, reconstrucţia şi despăgubiri, precum şi urmărirea penală a criminalilor de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor