Moţiunea "PSD stăpânul justiţiei?! Chiar aşa...", dezbătută în Parlament

Planurile ministrului PSD Tudorel Toader privind modificarea legilor justiţiei i-au adus "cadou" o moţiune din partea grupurilor parlamentare ale PNL şi USR.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE: Pachetul de propuneri pentru modificarea legilor Justiţiei creează un dezechilibru între cele trei puteri ale statului şi va avea repercursiuni grave pe termen mediu şi lung, a suţinut, în plen, deputatul PNL Cristina Trăilă, acuzându-l pe Tudorel Toader că a ajuns o unealtă a PSD-ului.

"Pachetul de propuneri pentru modificarea legilor Justiţiei, în forma prezentată de Ministerul Justiţiei, este o greşeală uriaşă şi reprezintă un abuz care cu siguranţă va avea repercusiuni grave pe termen mediu şi lung. Acest pachet statuează ideea de nedreptate în România şi creează un dezechilibru evident între cele trei puteri ale statului.

Domnule ministru, nu uitaţi că un abuz naşte un alt abuz. Aţi propus ca procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, precum şi procurorii-şefi ai DNA şi DIICOT să fie numiţi de CSM la propunerea ministrului Justiţiei. (...) Din păcate, domnule ministru, e trist, aţi ajuns o unealtă a PSD-ului împotriva Justiţiei. (...)

Domnule ministru, poate ar trebui să-i cereţi colegului dumneavoastră, domnul Mişa, să aplice legile deja existente şi să recupereze toate prejudiciile constatate de instanţele de judecată şi chiar de deciziile CEDO, multe dintre ele privind retrocedările ilegale din vremea domnului Iliescu", a afirmat Trăilă, citată de Agerpres.

Totodată, liberala l-a îndemnat pe ministrul Justiţiei să se ocupe de condiţiile din închisori şi totodată "să nu devină o unealtă a coaliţiei de guvernare folosită de Liviu Dragnea şi prietenii săi în interese pur personale".

"Domnule ministru, nu intraţi în acest joc care vă compromite toată activitatea profesională de până acum. (...) Nu magistraţii sunt de vină pentru infracţiunile comise de prietenii dumneavoastră. (...) Atacul asupra întregului corp al magistraţilor este unul evident. Justiţia, prin actele dumneavoastră, este pusă la zid şi sugrumată de braţul armat PSD, aşa cum se întâmplă de la Adrian Năstase încoace", a adăugat liberala.

* * *

UPDATE: Prezent în Parlament la dezbaterile moţiunii "PSD stăpânul justiţiei?! Chiar aşa...", Tudorel Toader susţine că "meritul" de a fi avut iniţiativa de modificare a legilor Justiţiei nu-i aparţine lui, ci Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, Toader a susţinut în discursul ţinut în plenul Camerei Deputaţilor, că modificările propuse de el sunt inspirate din legislaţia altor ţări europene.

"Facem ca la engleji, (...) ca la franceji, unde lucrurile merg bine", a motivat Tudorel Toader, citat de Hotnews.

Referitor la cercetarea disciplinară de către Inspecţia Judiciară a celor trei procurori DNA, care au instrumentat dosarul OUG 13, ministrul Justiţiei a catalogat situaţia drept una firească:

"Vedem că cei trei procurori sunt la rândul lor anchetaţi. O consecinţă pe care o găsesc mai mult decât firească. Eu nu-mi închipui că un procuror în România nu ştie că el este în paradigma înfăptuirii legii, nu în paradigma substituirii legiuitorului."

* * *

Moţiunea simplă pe Justiţie "PSD stăpânul justiţiei?! Chiar aşa...", iniţiată de grupurile PNL şi USR, va fi dezbătută marţi în Camera Deputaţilor, iar miercuri va intra la votul final.

"În domeniul reformării Justiţiei, PSD a început actuala guvernare cu stângul. Este încă viu în memorie episodul OUG 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Doar reacţia promptă, de la începutul lunii februarie a.c., a societăţii civile, a multor instituţii şi organizaţii profesionale sau neguvernamentale şi a opoziţiei parlamentare a făcut ca acest act normativ să fie abrogat imediat. Proiectul de modificare a legilor Justiţiei demonstrează că pentru Tudorel Toader singurele interese care primează sunt cele ale lui Liviu Dragnea, nicidecum ale statului de drept şi societăţii din România.

Asistăm la o continuare a serialului 'marţea neagră', început în decembrie 2013, urmat de episodul din februarie 2017 şi, recent, de cel din 23 august 2017. Chiar nu realizaţi că totul este cusut cu aţă albă? Se văd indicaţiile preţioase venite de la partid. Domnule ministru, chiar dacă nu sunteţi om politic, calitatea dumneavoastră de profesionist în drept, anvergura dumneavoastră academică şi profesională nu vă dă dreptul să vă bateţi joc de realizările obţinute în timp, în sistemul judiciar românesc", susţin semnatarii moţiunii pe justiţie.

Potrivit parlamentarilor, prin modificările la legile Justiţiei se propun peste 190 de modificări ale unor norme juridice, care sunt "doar un alibi de care s-a folosit PSD". "Sub acest paravan se ascunde intenţia meschină a PSD, se ascunde scopul ultim urmărit, acela de a deţine controlul asupra procurorilor şi judecătorilor!".

Cele două partide critică modificările propuse de Tudorel Toader, printre care numirea unui al doilea vicepreşedinte la Înalta Curte, modalitatea de numire a procurorilor şefi, trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, despre care spun că dovedesc o lipsă de respect faţă de ordinea constituţională şi că încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor executivă şi judecătorească, în cadrul democraţiei constituţionale.

"Priorităţile ministrului şi ale PSD-ALDE sunt: controlul politic asupra corpului magistraţilor, prin Inspecţia Judiciară, care va fi parte componentă a Ministerului de Justiţie, activitatea Inspecţiei va fi pe deplin controlată, fiind reglementată prin Ordin de ministru; controlul politic asupra parchetelor, astfel încât propunerile de numire în funcţiile de conducere, şi anume procurorul general şi procurorii şefi DNA şi DIICOT, precum şi adjuncţii acestora, să fie făcute de către Ministrul de Justiţie", au transmis iniţiatorii demersului.

În acest context, PNL şi USR i-au solicitat ministrului PSD Tudorel Toader să nu promoveze modificările la legile Justiţiei în forma actuală.

"Noi, semnatarii acestei moţiuni simple, în aşteptarea gestului de responsabilitate şi onoare, aşteptând manifestarea dumneavoastră de voinţă potrivită atât cu interesele sociale generale, cât şi cu interesele persoanei dumneavoastră, vă solicităm următoarele: Devoalaţi agenda ascunsă a acestei iniţiative legislative privind modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Nu promovaţi, în forma actuală, acest proiect de lege şi rezumaţi-vă doar la acele aspecte care vor sprijini Justiţia şi nu o vor îngropa în mocirla intereselor politicianiste!

Delimitaţi-vă, aici, în plenul Camerei Deputaţilor, de această acţiune toxică a adevăraţilor autori morali, liderii PSD-ALDE, şi dejucaţi-le planul de a îngenunchea sistemul de justiţie din România. În caz contrar, veţi fi complicele lor şi veţi completa galeria miniştrilor de Justiţie din Guvernările PSD care au dat o palmă grea şi dureroasă acestui sistem atunci când i-au condus destinele. Nu puneţi 'chingile roşii' pe sistemul judiciar şi contribuiţi la întărirea, nu la aservirea lui", se menţionează în moţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne