Mubarak nu este acuzat pentru crimele Revoluţiei din 2011 - Studenţii protestează


Protest în Cairo împotriva deciziei de a nu-l acuza pe Hosnic Mubarak pentru crimele comise în timpul revoltelor egiptene din 2011.
Protest în Cairo împotriva deciziei de a nu-l acuza pe Hosnic Mubarak pentru crimele comise în timpul revoltelor egiptene din 2011. (Captură Foto)

În câteva universităţi din Egipt au izbucnit proteste studenţeşti datorită deciziei unui tribunal de a respinge acuzaţiile împotriva preşedintelui Hosni Mubarak în legătură cu uciderea manifestanţilor în timpul unei revolte în 2011.

Câteva sute de studenţi s-au adunat duminică la Universitatea din Cairo pentru a protesta împotriva verdictului.

Mii de studenţi li s-au alăturat într-un protest similar la Universitatea din Alexandria, a declarat o sursă Agenţiei de ştiri Al Jazeera. De asemenea, studenţii au protestat şi la universităţile Al Azhar şi Zagazig.

Demonstraţiile de duminică au fost în general paşnice, dar unele rapoarte de ştiri au susţinut că cel puţin 11 studenţi au fost arestaţi de către forţele de securitate.

De asemenea, un grup de tineri care susţin revoluţia au făcut apel pentru amplificarea protestelor împotriva guvernului.

Sâmbătă noaptea, cel puţin 2 persoane au fost ucise când forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a împrăştia miile de manifestanţi de pe străzile capitalei egiptene şi din Piaţa Tahrir, locul unde s-au adunat iniţial după anunţarea verdictului.

Regimul lui Mubarak, care a durat 29 de ani, a fost răsturnat în 2011 prin revoluţie, mişcare formată după o revoltă populară care a început pe 25 ianuarie.

Au avut loc demonstraţii, marşuri, ocupări ale unor zone, revolte, rezistenţă civilă nonviolentă, acte de nesupunere civilă şi greve. Milioane de manifestanţi din diverse straturi socio-economice şi cu diverse religii au cerut răsturnarea preşedintelui egiptean Hosni Mubarak. Revoluţia a inclus elemente islamiste, liberale, anti-capitaliste, naţionaliste şi feministe.

Ciocnirile violente dintre forţele de securitate şi manifestanţi s-au soldat cu moartea a 846 de persoane şi rănirea a peste 6.000. Manifestanţii au incendiat peste 90 de secţii de poliţie. Protestele desfăşurate în Cairo, Alexandria şi în alte oraşe au avut loc după revoluţia tunisiană care a dus la răsturnarea îndelungatului regim al preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe