Mutarea ambasadei României la Ierusalim. Meleşcanu pasează toată responsabilitatea la Guvern

MAE a trimis Guvernului analiza privind oportunitatea mutării ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat analiza vizând efectele mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, documentul fiind deja trimis Guvernului, a declarat vineri ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. Potrivit şefului diplomaţiei, analiza conţine atât argumente pro, cât şi argumente contra. Cât despre poziţia MAE pe acest subiect cu potenţial exploziv, Meleşcanu a evitat să dea un răspuns direct.

„Ea (analiza n.r.) a fost transmisă la nivelul primului-ministru şi urmează după aceea dacă sunt observaţii, să vedem dacă sunt anumite observaţii, să fie distribuită de către Guvern la Preşedinţie şi la preşedinţii celor două Camere”, a declarat, vineri, ministrul de Externe.
Întrebat unde apare blocajul, Meleşcanu a răspuns: „Nu e un blocaj, e un proces în care trebuie să fie implicată toată lumea. (...) Trebuie să recunoaşteţi că este şi o problemă foarte complicată. (...) Noi am pus şi elementele care sunt de interes, şi lucruri care pot să aibă un efect negativ, nu luăm noi o decizie. Scopul a fost de a prezenta decidenţilor toate argumentele şi pro şi contra”, a mai spus Teodor Meleşcanu.
Întrebat care este totuşi poziţia MAE, Meleşcanu a evitat un răspuns direct: „Noi am pus şi elementele pro şi elementele contra, nu noi luăm decizia”.

Reamintim că în luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Anunţul venea după ce Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au făcut, în mare secretomanie, o vizită în Israel. De altfel, şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă pe acest motiv. Cât despre mutarea ambasadei, Iohannis a subliniat faptul că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Mai amintim în context că după vizita lui Dragnea şi Dăncilă în Israel, Federica Mogherini a declarat pentru postul Vocea Palestinei că niciun stat membru al Uniunii Europene nu-şi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, iar discuţiile despre o posibilă mutare de către unele ţări din UE a ambasadelor la Ierusalim sunt, nimic mai mult, decât vorbe.

Politica UE se opune recunoaşterii unilaterale a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi susţine recunoaşterea oraşului ca fiind viitoarea capitală a două state, Israel şi Palestina, de-a lungul graniţelor existente în 1967. Decizia va fi luată însă doar în urma negocierilor de pace israeliano-palestiniene, iar în absenţa unui acord, UE consideră că orice recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului încalcă legea internaţională (acesta a fost de altfel şi motivul invocat de preşedintele Iohannis când a respins decizia Guvernului Dăncilă referitoare la mutarea ambasadei române la Ierusalim), arată G4Media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne