NATO şi Rusia se află într-un dezacord privind scutul de apărare antirachetă

Epoch Times România
08.12.2011

Rusia a avertizat NATO că forţează o nouă cursă a înarmării prin desfăşurarea unui scut de apărare anti-rachetă în Europa.

Şeful Statului Major, Generalul rus Nikolai Makarov, a declarat miercuri la Moscova unui grup de militari străini că scutul de apărare al NATO reprezintă un risc pentru apărarea strategică nucleară a ţării sale. El a afirmat că asta va duce inevitabil la o nouă cursă a înarmărilor.

Săptămâna trecută, Rusia a deschis în mod oficial un nou radar anti-rachetă la Kaliningrad, în zona Mării Baltice.

Rusia susţine că este dispusă să coopereze cu Occidentul şi să lucreze împreună pentru a partaja tehnologia şi a construi în comun un sistem de apărare anti-rachetă - o propunere pe care NATO a respins-o deja. Generalul Makarov a pus sub semnul întrebării refuzul NATO faţă de propunerea Rusiei şi a sugerat că aceasta înseamnă că alianţa are ceva de câştigat.

Statele Unite şi NATO susţin că sistemul este proiectat pentru a descuraja ameninţările din ţări precum Iranul şi nu este o ameninţare pentru Rusia. Şeful NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi-a afirmat opinia că Rusia va pierde bani dacă va investi în contra-măsuri împotriva "unui inamic artificial care nu există".

Rasmussen a făcut aceste comentarii înaintea unei întâlniri a miniştrilor de externe ai NATO, care va avea loc la Bruxelles şi va dura două zile începând de miercuri. Miniştrii urmează să se întâlnească joi cu omologul lor rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre scutul antirachetă şi alte probleme.

Reuniunea de două zile va analiza şi eforturile din Afganistan şi retragerea trupelor străine din Afganistan în 2014. Reuniunea se va concentra şi pe misiunea NATO în curs de desfăşurare din Kosovo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor